Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć i klasyczne ciasto kruche smakuje w tym serniku doskonale.
Sernik upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm.
Do przepisu wykorzystałam twaróg śmietankowy w kostce, nie mieląc go, a jedynie rozdrabniając podczas miksowania.
Sernik na kruchym cieście
Składniki:
CIASTO
1 szklanka mąki
65g masła
3 łyżki cukru
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody (jeśli ciasto jest za suche)
MASA SEROWA
750g twarogu półtłustego
150g cukru
3 jajka
2 łyżki budyniu w proszku
60g masła
cukier wanilinowy
Wykonanie:
- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce
- na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pokruszyć ciasto, tworząc warstwę kruszonki
- ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach
- masło utrzeć z cukrem
- ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie partiami dodawać ser i budyń, dokładnie utrzeć
- z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą serową
- masę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec około 1 godziny w 180 stopniach
- po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko pozostawić go do ostygnięcia, żeby gwałtownie nie opadł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.