Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Drożdżowe bułki są doskonałą propozycją zarówno deseru, jak i drugiego śniadania czy przekąski w ciągu dnia. Kto z nas, będąc nieraz na mieście lub w podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu. Nie wymagają one zbyt wielu składników, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem.

bułeczki budyniowe


Drożdżowe ślimaczki z budyniem

Składniki:

500g mąki
130g masła
150g cukru
50g drożdży
4 jajka
250ml mleka
2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka

drożdżowe bułki z budyniowym nadzieniem

Wykonanie:

- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
- masło stopić i ostudzić
- do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto
- w trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia
- ugotować budyń, przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu), pozostawić do ostygnięcia


ślimaczki nadziane budyniową masą

- ciasto podzielić na 3 części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt
- na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę
- ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem pokroić na plastry grubości około 2 cm
- powstałe w ten sposób ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem
- piec w 180 stopniach przez 20-25 minut na złoty kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.