Drożdżowe ślimaczki z budyniem
Składniki:
500g mąki
130g masła
150g cukru
50g drożdży
4 jajka
250ml mleka
2-3 torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka
Wykonanie:
- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem
- masło stopić i ostudzić
- do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto
- w trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia
- ugotować budyń, przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu), pozostawić do ostygnięcia
- ciasto podzielić na 3 części, każdą podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt
- na cieście rozsmarować ugotowany wcześniej i ostudzony budyń tak, by tworzył dość grubą warstwę
- ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon, ostrym nożem pokroić na plastry grubości około 2 cm
- powstałe w ten sposób ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu białkiem
- piec w 180 stopniach przez 20-25 minut na złoty kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.