Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia nie przemieszczają się w dół. Delikatną słodycz ciasta przełamuje duża ilość soczystych śliwek.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki:
350g mąki pszennej
100g cukru
20 dag masła
4 jajka
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450g śliwek
- masło stopić, ostudzić
- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia się składników
- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)
jeszcze nigdy nie wyszedł mi aż taki zakalec :) co prawda mój miły się nim zajada, ale wygląda niewyjściowo. chyba miałam za duże jajka jak na taką ilość suchych składników.
OdpowiedzUsuńPrzepis sprawdzony, więc może zawiniły wspomniane jajka lub inny składnik/sposób wykonania. Dobrze, że nie pójdzie do kosza ;)
UsuńRobiłam :) Wyszło świetne, żaden zakalec :P Tylko cukrem pudrem posypać na górze i rewelacja :)!! dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam :)
Usuń