Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek, idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają owoce, a w sklepach w sprzedaży są maliny, śliwki, porzeczki, jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne owoce mogą potrzebować większej ilości cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.
Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc i po upieczeniu struktura ciasta jest zwarta i dość zbita. Dzięki temu śliwki pięknie trzymają się na wierzchu ciasta i podczas pieczenia nie przemieszczają się w dół. Delikatną słodycz ciasta przełamuje duża ilość soczystych śliwek.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.

proste ciasto ze śliwkami


Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

350g mąki pszennej
100g cukru
20 dag masła
4 jajka
2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450g śliwek

ciasto ze śliwkami

Wykonanie:

- masło stopić, ostudzić
- jajka utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo przesianą  mąkę, proszek do pieczenia oraz płynny tłuszcz, zmiksować do połączenia się składników
- śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto
- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)


ciasto z owocami

4 komentarze:

  1. jeszcze nigdy nie wyszedł mi aż taki zakalec :) co prawda mój miły się nim zajada, ale wygląda niewyjściowo. chyba miałam za duże jajka jak na taką ilość suchych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis sprawdzony, więc może zawiniły wspomniane jajka lub inny składnik/sposób wykonania. Dobrze, że nie pójdzie do kosza ;)

      Usuń
  2. Robiłam :) Wyszło świetne, żaden zakalec :P Tylko cukrem pudrem posypać na górze i rewelacja :)!! dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.