Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego, smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem.
Bułeczki można w środku posmarować roztopionym masłem zamiast mleka, także z wierzchu sprawdzi się ono zamiast roztrzepanego białka. Bułki są najlepsze w dniu, w którym są przygotowane. W następnych dniach można je krótko podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej - sprawi to, że bułeczki odzyskają swoją świeżość.

Cynamonki


Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Składniki:

250g mąki
2 żółtka
60g masła lub margaryny
80g cukru
30g drożdży
125ml mleka
1 łyżeczka cynamonu i 1-2 łyżki cukru do posypania ciasta w środku
białko do posmarowania bułeczek

Bułeczki zawijane z cynamonem

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- tłuszcz roztopić, ostudzić
- z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia
- do żółtek dodać cukier, mąkę, mleko oraz wyrośnięty rozczyn
- ze składników zagnieść ciasto, dodać stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki (jeśli ciasto się mocno klei, można podsypać je niewielką ilością dodatkowej mąki)


- ciasto pozostawić do wyrośnięcia - podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra
- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem
- zwinąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada
- kroić na plastry o grubości 1,5-2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do góry
- bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
- piec 20-25 minut w 180 stopniach

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

2 komentarze:

  1. ślicznie wyglądają. Kiedyś robiłam i były cudowne!!! Na pewno je upiekę :D
    Zapraszam:
    arfashionstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Są tak pyszne, że można się od nich uzależnić. Szybkie i proste w przygotowaniu, najsmaczniejsze na ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.