Ciasteczka są mocno owsiane, z bardzo dobrze wyczuwalnym smakiem ziaren słonecznika. Dynia nie wyróżnia się w smaku, za to wpływa na piękny żółty kolor ciastek, a także jest spoiwem innych składników.
Z poniższego przepisu upiekłam 45 ciasteczek.
Owsiane ciasteczka dyniowe ze słonecznikiem (bez mąki, jajek i cukru)
Składniki:
500g płatków owsianych (górskich)
300g słonecznika (łuskanego)
300g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
150g masła
150g miodu (lub do smaku)
Wykonanie:
- przygotować wcześniej purée z dyni
- do miski przełożyć posiekane na mniejsze kawałki masło, dodać płatki owsiane i ziarna słonecznika, wszystko posiekać razem
- dodać purée z dyni oraz miód, wszystko wymieszać, a następnie wyrobić dłonią, aby połączyć ze sobą składniki
- jeśli masa jest zbyt sucha/lepka, należy dodać nieco więcej purée z dyni/płatków owsianych, gdyż konsystencja masy uzależniona jest od gęstości purée
- masę na ciastka schłodzić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ze schłodzonej masy urywać dłonią lub za pomocą łyżeczki niewielkie kulki (około 30g)
- kulki spłaszczać w dłoniach, tworząc dość płaskie ciastka i układać na blasze, w niewielkich odstępach od siebie (ciasteczka nie rosną)
- piec w 180 stopniach przez około 20 minut
- upieczone ciasteczka pozostawić na blasze do wstępnego ostygnięcia lub delikatnie zdjąć (jeszcze ciepłe są dość miękkie)
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Ależ mają kolor! Takie małe słoneczka, w sam raz na pochmurne dni :)
OdpowiedzUsuń