Placuszki jogurtowe z owocami to delikatniejsza w konsystencji wersja racuchów. Dodatek jogurtu sprawia, że struktura tych placuszków jest wyjątkowo delikatna. Do wypełnienia placków można wykorzystać różne owoce lub jeden ich rodzaj. Moje placki są nadziane jabłkiem, śliwkami i bananem.
Z poniższej porcji można przygotować około 12 sztuk.
Placuszki jogurtowe z owocami
Składniki:
210g (lub nieco więcej) mąki pszennej
350g jogurtu (lub kefiru, lub zsiadłego mleka)
2 jajka
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko)
Wykonanie:
- do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką
- dodać jogurt, wymieszać
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników
- owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki lub niezbyt duże kawałki
- składniki wymieszać, aż osiągną gładką konsystencję, nieco rzadszą niż przy tradycyjnych racuchach
- jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco więcej mąki, choć niezbyt dużo, żeby nie zaburzyć delikatnej struktury placuszków; najlepiej usmażyć "próbny" placek, a jeśli będzie np. zbyt delikatny, dodać więcej mąki
- do ciasta dodać owoce, wymieszać
- na patelni rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje ciasta (3-4 placuszki w zależności od wielkości patelni), nie za dużo na jeden placek, gdyż rzadkie ciasto może się ze sobą zlewać
- placuszki smażyć przez kilka minut na złoty kolor, w międzyczasie obracając je na drugą stronę
- usmażone zdejmować na talerz, najlepiej jeść na ciepło
- można je oprószyć cukrem pudrem
Wow, uwielbiam takie placuszki :D Koniecznie spróbuję i ten przepis!
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie placuszki! Z jogurtem czy maślanką są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń