Ciasto można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, oczywiście w obu przypadkach pod przykryciem.
Brownie z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 20x30cm.
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
150g masła
150g cukru pudru
3 jajka
100g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
180g masła orzechowego
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć masło, cukier i czekoladę
- składniki umieścić nad parą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), podgrzewać do ich rozpuszczenia się
- gorącą mieszankę zdjąć na blat, ostudzić
- do ostudzonej mieszanki wbić jajka, roztrzepać ręczną trzepaczką lub widelcem
- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać
- w osobnej misce wymieszać mąkę i kakao
- składniki suche przesiać do składników mokrych, dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu porozkładać nieregularne kleksy z masła orzechowego
- wykałaczką zanurzoną w cieście, wymieszać masę czekoladową z masłem orzechowym, tworząc na wierzchu esy floresy
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie
- stan upieczenia brownie sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu może być oklejony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem
- upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty
Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wygląda naprawdę rewelacyjnie! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńO mniam, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń