Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy się.
Jeśli dorzucicie do niego ulubione bakalie, a wierzch zwieńczycie polewą czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.


Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Składniki:

CIASTO
250g suchego maku
4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku)
5 jajek
150g cukru pudru
130g masła
100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny
150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady gorzkiej
40g czekolady mlecznej
80ml śmietanki 30%


Wykonanie:

CIASTO
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- bakalie sparzyć, ostudzić, posiekać na drobne kawałki
- jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odcisnąć z soku
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- żółtka oddzielić od białek


- do masy maślanej dodawać stopniowo żółtka, po każdym miksując masę do wrobienia się żółtka
- dodać skórkę pomarańczową, kaszę mannę, zmielony mak oraz sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać
- dodać starte i odciśnięte jabłka, wymieszać
- dodać ekstrakt z wanilii oraz posiekane bakalie, dokładnie wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie przełożyć do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić


POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca, zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia
- zgęstniałą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, schłodzić
- przechowywać w lodówce pod przykryciem


5 komentarzy:

  1. uwielbiam ten makowiec :) prosty i pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. och i ja straszliwie lubię wszelkie makowe propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju, jak to pięknie wygląda! A na pewno smakuje wyśmienicie, uwielbiam makowce! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione ciasto z dzieciństwa! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiego nie jadłam :) A wygląda niesamowicie kusząco!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)