Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się teraz, ale i w nadchodzące jesienne wieczory. Przygotowuje się je jak klasyczne ciasto ucierane, choć jego smak wzbogacają mielone orzechy włoskie. A jeśli wykorzystacie do niego wyjątkowo aromatyczne śliwki, całość będzie pięknie pachniała już podczas pieczenia.
Przepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Cisto orzechowe z owocami




Ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki:

160g mąki pszennej
100g mielonych orzechów włoskich
150g masła
120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie)
3 jajka
3-4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g śliwek

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę
- mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia
- do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera

Ucierane ciasto orzechowe

- na koniec do masy dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć gotową masę, wyrównać
- połówki śliwek naciąć wzdłuż jeszcze raz na pół, nie przecinając skórki
- owoce układać obok siebie na cieście, skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostudzeniu pokroić w kwadraty, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Orzechowe ze śliwką

4 komentarze:

  1. Świetne połączenie, dodatek orzechów zawsze na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proste, a zarazem smakowite ciacho - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też się tak jesiennie skojarzyło. Ale wygląda tak pysznie, że zjadłabym, nie bacząc na porę roku! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)