Ciasto migdałowe z rabarbarem to miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem kefiru i mielonych migdałów. Wierzch dodatkowo wzbogacają płatki migdałów, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się ze słodkością ciasta.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Składniki:
200g mąki pszennej
80g mielonych migdałów
250g kefiru
100g cukru trzcinowego
80g masła
2 jajka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
220g rabarbaru
25g płatków migdałowych
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki
- masło roztopić, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem trzcinowym i waniliowym, dodać kefir i roztopione masło, wymieszać
- dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać
- na koniec dodać mielone migdały, wymieszać, przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu ciasta ułożyć dość gęsto kawałki rabarbaru
- na rabarbar wysypać równomiernie płatki migdałów, całość lekko docisnąć
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ostudzić, pokroić na kawałki, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Mmm, cudowne! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis bo ciasto wygląda kusząco :D
OdpowiedzUsuń