Sernik zebra bez pieczenia

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła.
Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "zeberek" w środku.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik zebra kakaowo-waniliowy

Sernik zebra bez pieczenia

Składniki:

100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody

biała i ciemna czekolada do dekoracji

Sernik zebra na zimno kakaowo-waniliowy

Wykonanie:

- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy
- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)

Sernik bez pieczenia

- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać

Sernik zebra na zimno

jeśli masa serowa jest bardzo gęsta: 
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać

Sernik zebra
 
jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką
- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)
- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą

8 komentarzy:

  1. Wzór idealny, wręcz doskonały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te proporcje będą pasować na prostokątną blaszkę o wymiarach 27x23cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli sernik ma być takiej samej wysokości jak u mnie, to zdecydowanie nie, trzeba zwiększyć ilość składników niemal dwukrotnie. Jeśli ma być niższy, to zwiększyłabym proporcje o połowę - sernik na pewno zmieści się w blaszce, choć będzie niższy niż ten z tortownicy.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba kupie mniejszą tortownicę, będzie najlepiej :)

      Usuń
  3. Ale cudeńko :D Moja ciocia zawsze robi zebre! Kocham ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie :) Bardzo podoba mi się ten zeberkowy wzorek :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)