Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy to wypiek, który możecie przygotować na nadchodzące święta. Dwa kruche blaty przełożyłam powidłami śliwkowymi, a wierzch udekorowałam polewą orzechową prawie taką samą, jak w miodowniku.
Mazurek orzechowy nie tylko doskonale się prezentuje, ale też pozwoli Wam uniknąć pieczenia na ostatni moment, bo może być przygotowany na 2-3 dni przed świętami. Nie będziecie też musieli "męczyć się" z jego dekoracją, gdyż warstwa orzechowa jest wystarczająco strojna.
Mazurek można przygotować w dowolnym kształcie, jednak w formie jajka na pewno będzie wyglądać efektownie na Waszych stołach.

Mazurek na Wielkanoc


Mazurek orzechowy

Składniki:

CIASTO
280g mąki pszennej
160g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
200g powideł śliwkowych

POLEWA ORZECHOWA
150g orzechów włoskich
50g masła
50g miodu


Mazurek z powidłami śliwkowymi i orzechami

Wykonanie:

CIASTO
- masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne
- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną wodę (można pominąć, jeśli ciasto dobrze się klei)
- składniki wymieszać za pomocą noża lub mikserem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- z papieru do pieczenia odrysować i wyciąć szablon w kształcie jajka


Mazurek orzechowy przekładany powidłami

- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej jest wałkować ciasto przez folię spożywczą lub drugi arkusz papieru) na placek niewiele większy od szablonu jajka, przyłożyć szablon i dociąć ciasto do jego kształtu 
- oba placki nakłuć gęsto widelcem, schłodzić 30-60 minut w lodówce


- schłodzone ciasto ułożyć jednocześnie na dużej blasze, lub piec po sobie (w tym czasie drugi placek powinien być w lodówce)
- upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut lub do zrumienienia
- upieczone placki pozostawić na blasze do ostygnięcia (są dość delikatne)
- ostudzone ciasto można od razu dekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej

Mazurek z orzechami włoskimi

NADZIENIE
- powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, mieszając, podgrzać i smażyć, aż nieco zgęstnieją
- rondelek z powidłami zdjąć z palnika, ostudzić
- zimnymi powidłami posmarować jeden z kruchych placków, przykryć drugim plackiem

POLEWA ORZECHOWA
- orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki
- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników


- do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając
- masę zdjąć z palnika, lekko ostudzić
- masę orzechową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni górnego placka
- gotowy mazurek zafoliować lub przykryć, schłodzić
- w celu przedłużenia świeżości mazurka przechowywać w chłodnym miejscu

Mazurek z orzechami

8 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie! Msz mnie, te ciasto, to ideał :D
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama słodycz, na Wielkanoc super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisany, na pewno wypróbuję:)) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie chrupiący, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda :) A to że pyszny, to chyba oczywiste :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.