Miodownik z orzechami

Miodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa.
Mój miodownik to pachnące miodem cztery blaty, chrupiąca orzechowa warstwa (która jest najsłodszą częścią ciasta) oraz delikatny, idealnie gęsty krem grysikowy, który nie "ucieka" podczas krojenia.
Jest to ciasto, które pięknie wygląda na świątecznym stole, lecz można je przygotować również na wiele innych okazji.
Miodownik lubi leżakować. Po upieczeniu blaty twardnieją, można je przetrzymać dobę w lodówce, choć zaczną mięknąć tak naprawdę dopiero wtedy, gdy przełożymy je masą, więc gotowe ciasto warto schłodzić przez 1-2 dni.
Ciasto najlepiej przechowywać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w której piekliśmy spody. Ja swoje ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Całość zabezpieczoną folią lub papierem przechowywać w lodówce, wyjmując przed podaniem.

świąteczny miodownik

Miodownik z orzechami

Składniki:

CIASTO

500g mąki pszennej
5 łyżek miodu
1/2 szklanki cukru pudru
70g margaryny lub masła
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody oczyszczonej

WARSTWA ORZECHOWA
100g orzechów włoskich
50g cukru
50g masła
2 łyżki miodu

MASA GRYSIKOWA
1/2l mleka
8 łyżek cukru
6 łyżek kaszy manny
200g masła

ciasto miodowe przekładane masą z kaszy manny

Wykonanie:

CIASTO
- miód, margarynę lub masło i cukier puder rozpuścić, ostudzić
- do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto
- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną
- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem
- piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy
- rozwałkować i piec w ten sposób dwie kolejne części ciasta

ciasto miodownik snickers stefanka

WARSTWA ORZECHOWA
- orzechy sparzyć gorącą wodą, posiekać na kawałki
- miód, cukier i masło rozpuścić
- gdy masa będzie jednolita, dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać
- na ostatnią rozwałkowaną na blasze część ciasta wyłożyć ciepłą masę orzechową i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta
- tak przygotowany blat piec 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu miód może być jeszcze lekko płynny, więc należy pozostawić w blat w formie do wystudzenia
- wszystkie blaty po ostudzeniu można położyć jeden na drugim i schować na dobę do lodówki (jeśli nie mamy czasu, można od razu przełożyć kremem, pamiętając, by gotowe ciasto leżakowało przynajmniej jedną dobę w lodówce)

bardzo miodowe ciasto z orzechami

MASA GRYSIKOWA
- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w niej kaszę mannę i wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem
- gdy mleko zacznie się gotować, wlać przygotowaną mieszankę i mieszając kilka minut gotować
- tak powstały budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia
- masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem, do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu grysikowego i  ucierać do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka jak masa karpatkowa, gdyż będą w niej widoczne ziarenka kaszy, które jednak po schłodzeniu masy nie będą wyczuwalne w smaku)
- tak przygotowaną masę schłodzić kilka godzin w lodówce

miodownik świąteczny

MIODOWNIK - PRZEKŁADANIE MASĄ
- schłodzone blaty i masę wyjąć z lodówki
- masę podzielić na trzy części i rozsmarować na blatach, po kilkugodzinnym schładzaniu będzie bardzo gęsta
- blaty wysmarowane masą układać jeden na drugim, na samej górze ułożyć blat z orzechami, lekko przycisnąć

miodowe ciasto zwane stefanką lub snickersem


35 komentarzy:

  1. Cudny! Mniam. Mimo, że minął dopiero jeden dzień po świętach, to chętnie bym takie ciasto zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te orzechy na samej górze kuszą ! Mimo że brzuch po świątecznym jedzonku pełny - skusiłabym się na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto. I te orzechy na wierzchu *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. a smietana ma być ukwaszona czy zwykła właśnie zaczynam robić cisto wiec prosże o błyskawiczna odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  5. mam ukwaszoną smietanę wieć w razie czego prosze protestować Anna

    OdpowiedzUsuń
  6. SERDECZNIE DZIEKUJĘ :)))))
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. jakiej grubości ma być rozwałkowane ciasto ? czy ono dużo urośnie rozwałkowałam na jakieś 4 mm
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka grubość spokojnie wystarczy, ciasto nie powinno dużo wyrosnąć. Z podanej ilości składników wychodzą cztery blaty o wymiarach 24x24cm.

      Usuń
  8. a czy koniecznie trzeba piec tą masę wierzchnią z orzechami ? nie doczytałam i upiekłam od razu wszystkie blaty nie zostawiając surowego :( można po prostu rozłożyć tą masę z orzechami na gotowym blacie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na przełożonym już cieście rozsmarować ciepłą polewę i schłodzić do zastygnięcia, z tym, że proponuję wtedy nadzorować polewę podczas podgrzewania, żeby nie była zbyt rzadka i nie spływała z ciasta :)

      Usuń
    2. super, dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
    3. ja też tak zrobiłam .. i zrobiłam tak.. na upieczoną masę dałam polewę i włożyłam jeszcze na 5 min do piekarnika 200 stopni i masa zastygła super ;)

      Usuń
  9. dziękuję, za przepis wszyscy się zachwycali ciastem :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  10. super przepis!! Ja go minimalnie zmodyfikowałam bo jak pierwszym razem zrobiłam było mi troszkę za mało kremu i był on za słodki. Tak więc teraz przekładam jeszcze dwa blaty powidłami śliwkowymi dają super kwaskowy posmak. I krem robię z litra mleka jest go więcej i na ten litr daje 10 łyżek cukru. To wersja dla osób które nie lubią aż tak słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że przepis się sprawdził :)

      Usuń
  11. Którą masę bardziej Pani poleca grysikową czy budyniową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście wolę masę grysikową, ale obie pasują do tego ciasta :)

      Usuń
  12. Jakie proporcje dać na wiekszą blachę? Tą standardową? Będę bardzo wdzięczna za szybka odpowiedź/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli standardowa blacha to taka o wymiarach 35x25cm, to należy zwiększyć składniki o około połowę, czyli np. zamiast 500g mąki, wykorzystać 750g.

      Usuń
  13. Zrobiłam dwa razy... Pycha!!! Jak dla mnie ma tylko jeden minus: wałkowanie. Czy to ja robię jakiś błąd, czy raczej to ciasto już takie jest, że trudno je rozwałkować na kształt blachy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że miodownik smakuje :) Jeśli chodzi o wałkowanie ciasta, to ja również zawsze się z tym "męczę", ciasto miodowe już takie niestety jest. Można spróbować dodać nieco więcej śmietany, żeby było luźniejsze w konsystencji.

      Usuń
    2. Następnym razem spróbuję. Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  14. Chciałam jeszcze raz bardzo podziękować za ten przepis ponieważ to najlepsze ciasto jakie mi wyszło do tej pory! :) Na początku wydawało mi się, że pewnie coś zepsuje (taka moja natura :P) booo spody wyjdą twarde, masa się rozleje itd. a efekt końcowy zarówno estetyczny jak i w smaku bombowy nawet dla takiego laika jak ja. Podpisuje się pod tym przepisem rękami i nogami :) na pewno wypróbuje Twoje inne propozycje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze raz dziękuję za miły komentarz i zapraszam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Czy masę trzeba schłodzić czy można od razu wyłożyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa grysikowa nie musi być schłodzona przed nałożeniem na ciasto, jednak w takiej formie lepiej się ją rozsmarowuje.

      Usuń
  16. I czy wyjdą 3 placki na większa blachę? 23na 36

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez zmiany ilości składników powinny wyjść 3 placki na dużą blachę, ale nieco cieńsze niż te na zdjęciu.

      Usuń
    2. Dziękuję. Wyszły. A teraz pytanie jeszcze jedno. Zabieram się za masę. I podwoilam ilość mleka i cukru. Czy masła mam dac 400g na 1litr mleka?

      Usuń
    3. Podwoić należy wszystkie składniki, a więc mleko, cukier, kaszę oraz masło - wtedy masa wyjdzie identycznie, jak w przepisie, który podałam.

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz i pozdrawiam: )

      Usuń
  17. LOL co to za ciasto obierac tyle orzechów..... UNLIKE I UNSUB. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)