Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy, pomarańczowy lub czekoladowy. Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki.
Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm.

Mazurek wielkanocny


Mazurek kokosowy

Składniki:

CIASTO
160g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA KOKOSOWA
160ml śmietanki 30%
80g białej czekolady
60g wiórków kokosowych

200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)
około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji

masa kokosowa

Wykonanie:

CIASTO
- masło i żółtko do ciasta powinny być zimne
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm
- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg

Jak zrobić ciasto na mazurek wielkanocny?

- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche
- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej

Mazurek kokosowo-wiśniowy

MASA KOKOSOWA
- śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin
- mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę
- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)
- do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać
- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić

Mazurek kokosowy z konfitura wiśniową

PRZEŁOŻENIA MAZURKA
- konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje
- konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka
- odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
- zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)
- na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)
- kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje
- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu

Mazurek kokosowy

6 komentarzy:

  1. Połączenie konfitury i kokosa super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowy... to moje smaki. I jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on jest śliczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie: jak długo może ten mazurek być przechowywany,bez obawy,ze bedzie nieświeży ? Dziękuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce szczelnie przykryty (żeby nie przeszedł innymi zapachami) do kilku dni spokojnie wytrzyma bez utraty walorów smakowych i wizualnych, ale BEZ DEKORACJI. Owoce kandyzowane po 2-3 dniach nie wyglądają już tak świeżo i ładnie, więc dekorację należy wykonać tuż przed podaniem ciasta.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)