Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to klasyk wśród wielkanocnych mazurków. Bardzo często w przepisach wykorzystywana jest gotowa masa lub ta powstała z mleka słodzonego skondensowanego gotowanego w puszce, ale jest to bardziej masa krówkowa. Klasyczny kajmak przygotowuje się z mleka, cukru i masła. Jest to sposób czasochłonny, gdyż gotowanie mleka z cukrem może trwać kilka godzin. Ja przygotowałam szybszą wersję kajmaku na bazie słodkiej śmietanki. Trwa to około 20-30 minut, a efektem finalnym jest masa, która po wystygnięciu nie ciągnie się ani nie spływa jak masa krówkowa, tylko zachowuje zwartą konsystencję.

Mazurek w kształcie jaja


Mazurek kajmakowy jest mocno słodki, w moim przepisie słodycz delikatnie równoważą kwaskowate morele suszone, można też posmarować ciasto kwaśną konfiturą zanim nałożymy na nie kajmak.
Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ja swój uformowałam w kształt jajka. Ilość masy w przepisie spokojnie starczy na rozsmarowanie cienkiej warstwy na nieco większym mazurku niż mój.

Mazurek z masą kajmakową i bakaliami

UWAGA!
W przepisie podaję dwie opcje ilości cukru - z tą większą masa jest mocno słodka, ale też bardziej zwarta po zastygnięciu, z mniejszą ilością - mniej słodka, bardziej kremowa i lekko ciągnąca. Do Was należy decyzja, którą opcję wybierzecie.

Mazurek kajmakowy

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)


KAJMAK
200ml śmietanki 30%
150g (lub 75g) cukru
50g (lub 25g) domowego cukru z wanilią (można dać zwykły cukier i laskę wanilii)
50g masła

morele suszone i płatki migdałów do dekoracji
opcjonalnie kwaśna konfitura (ja pominęłam)

Mazurek z domową masą kajmakową ze śmietanki

Wykonanie:

CIASTO
- masło powinno być zimne, prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem
- dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody
- gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę


- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby placek (maksymalnie 5mm), wyciąć nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek
- ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce
- piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia
- brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne
- upieczone ciasto ostudzić

Domowy kajmak ze śmietanki i cukru

KAJMAK
- masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić w temperaturze pokojowej
- do rondelka z grubym dnem przełożyć śmietankę oraz cukier (jeśli wykorzystujemy opcję z dodatkiem laski wanilii, laskę należy rozciąć, wyskrobać ziarenka, całość wrzucić do śmietanki i gotować, wyjąć dopiero, gdy masa zacznie gęstnieć)
- mieszankę podgrzewać na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając
- najpierw cukier rozpuści się w śmietance, która przyjmie lekko kremowy kolor, następnie całość zacznie się gotować (dość mocno pienić), należy wtedy cały czas mieszać, aż masa zacznie stopniowo gęstnieć


Mazurek kajmakowy

- cały proces może trwać 30-40 minut, nie należy sugerować się czasem, ale wyglądem i konsystencją masy
- jeśli masa znacznie zmniejszy objętość i będzie mieć konsystencję średnio gęstej śmietany, można zakończyć proces gotowania (kolor może być żółtawy lub lekko brązowy), można też umieścić na zimnym talerzyku kroplę masy, jeśli od razu zastyga, kajmak jest gotowy
- ważne jest, by masa za bardzo nie odparowała i nie przypaliła się, należy pamiętać, że kajmak po ostudzeniu zgęstnieje i nie ma potrzeby zbyt długo go gotować


- masę zdjąć z palnika, dodać kawałki masła, energicznie wymieszać aż masło się rozpuści i połączy z masą
- gotowy kajmak należy od razu wyłożyć na ciasto (lub na warstwę konfitury), gdyż szybko tężeje i również szybko udekorować mazurek
- ja na swoim mazurku ułożyłam kwiatki z kawałków suszonych moreli i płatków migdałowych

Mazurek z domową masą kajmakową

Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

20 komentarzy:

  1. Bardzo ładna ta pisanka-mazurek

    OdpowiedzUsuń
  2. obledny i piekny koniecznie musze taki zrobic w te swieta :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycający ten mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny. Taki inny niż zwykle. I ten kształt jajeczka. Po prostu genialny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Uznałam, że kształt jajka będzie idealny na Wielkanoc :)

      Usuń
  5. Jestem zachwycona, nie wiem czy bym umiała, ale przepis pozwolę sobie zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, wbrew pozorom mazurek nie jest trudny do wykonania ;)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym spod upiec w tortownicy. O jakieś średnicy wybrać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie tortownica musi mieć co najmniej 24-26cm, choć na 100% nie powiem, bo nie robiłam go w takiej formie.

      Usuń
  8. Ciasto siedzi w lodówce. Postaram się, aby moje tegoroczne mazurki były równie piękne jak Twój. Zachwyciłam się nim jakiś czas temu i robię poczwórną porcję ;) Pozdrawiam serdecznie życząc zdrowych, wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa i również życzę Wesołych Świąt, no i oczywiście pysznych wypieków :)

      Usuń
  9. Wypróbuję go w tym roku, mam nadzieję że mi się uda i że będzie smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ktoś z czytelników robił ten mazurek?

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię ten mazurek kilku lat na każdą Wielkanoc. Jest pyszny. Osobiście dodaje do masy ok 100 g cukru. 150 to dla mnie za duzo, z kolei przy 75 masa jest zbyt płynna. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.