Z racji, że lubię wszystko, co bananowe, z przyjemnością wykorzystałam je jako najważniejszy składnik. To jeden z tych prostych przepisów (o ile ciasto drożdżowe nie stanowi dla Was problemu), które można wykorzystać, gdy chcemy urozmaicić np. śniadanie lub potrzebujemy przygotować słodką przekąskę do pracy czy do szkoły.
Z podanych proporcji uformowałam 20 rożków i radzę Wam nie zmniejszać tej ilości, o ile lubicie banany tak samo, jak ja :)
Rożki bananowe
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
250g mąki pszennej
150ml wody (lub mleka)
3 łyżki cukru
2 łyżki roztopionego masła
10g drożdży świeżych
szczypta soli
NADZIENIE BANANOWE
2 średniej wielkości banany
30g masła
30g domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
1-2 kostki gorzkiej czekolady
białko i cukier na wierzch rożków
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 50ml letniej wody oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- mąkę przesiać, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier oraz wodę, wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając ostudzone masło
- ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- do rondelka przełożyć masło i cukier, oraz pokrojone w drobną kostkę banany, składniki smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się
- gotowe nadzienie ostudzić
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić
- ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką
- placek podzielić nożem na dość duże kwadraty
- na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta
- powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia
- po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, rożki piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się
Rożki bananowe najlepiej przechowywać pod przykryciem. Jak większość wypieków drożdżowych, najlepiej smakują pierwszego dnia. W kolejnych dniach można je odświeżyć, podgrzewając w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
Połączenie czekolady i bananów, w dodatku zapieczone w cieście - to musi być przepyszne! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Bardzo pyszne te rożki. Z takim nadzieniem zjadłabym kilka. Może się skuszę i zrobię, żeby się nie ślinić na ich widok :)
OdpowiedzUsuńŚmiało można zjeść kilka, bo nie są bardzo słodkie, za to mocno bananowe :)
Usuń