Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy to jedno z moich ulubionych ciast wielkanocnych. Lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatne kruche ciasto to dobrany duet, który zasmakuje wielbicielom owoców cytrusowych. Zazwyczaj wykonuję go w wersji bardziej gorzkiej, ścierając całą pomarańczę i całą cytrynę, tym razem z cytryny nie wykorzystałam białej części, co w połączeniu z wyjątkowo słodką pomarańczą dało masę raczej słodką. Jeśli jednak nie boicie się gorzkiego smaku w cieście, proponuję wykorzystać cytrynę w całości. Takie ciasto będzie odmianą wśród innych, czasem bardzo słodkich wypieków.
Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ten, który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie.

mazurek wielkanocny


Mazurek pomarańczowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

MASA POMARAŃCZOWA
1 duża pomarańcza
1/4 cytryny
150g cukru
50ml wody
50g płatków migdałowych

DO DEKORACJI
garść płatków migdałowych
kilka cienkich plasterków obranej ze skórki pomarańczy


Pomarańczowy mazurek wielkanocny

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło, posiekać
- dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut


- 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia
- ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut
- upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia

Ciasto kuche do mazurka

MASA POMARAŃCZOWA
- pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą częścią, z 1/4 cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok (dla wersji bardziej gorzkiej należy zetrzeć również białą część cytryny)
- wyciśnięte owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, całość podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa będzie gęsta, często mieszając, zwłaszcza pod koniec, gdyż masa może zacząć przywierać do dna (trwa to 20-25 minut)
- gotową masę pomarańczową zdjąć z ognia, przestudzić, dodać płatki migdałowe i wymieszać
- na ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać
- wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów


Ciasto wielkanocne mazurek

Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż czekolada i słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. Jaki wesoły :) Nastraja bardzo pozytywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, troszkę zmodyfikowałam, zamiast wody druga pomarańcza i odrobina białej czekolady, też zamieściłam na swoim blogu. Przepis jest super, znalazłam bardzo podobny w kuchni polskiej tylko na wielką blachę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził. U mnie w domu robiło się go na święta, możliwe że pochodzi z jakiejś książki z przepisami :)

      Usuń
  3. Czy do masy można dodać cukier trzcinowy zamiast białego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam pomysłu na orzeźwiający mazurek wykorzystam tę wiedzę,jutro zabieram się do pracy,kiedys robiłam pomarańczowy ale bez gotowania, był bardzo dobry,ale przeraźliwie słodki.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.