Ciastka owsiane bez mąki i jajek

Ciastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z płatków owsianych. Poniższa receptura może śmiało z nim konkurować i myślę, że również podbije Wasze podniebienia.
Ta wersja ciasteczek jest nieco zdrowsza niż ta wspomniana powyżej - nie zawiera mąki ani jajek, więc jest idealna dla osób, które nie mogą spożywać tych produktów. Można też śmiało zrezygnować z dodatku cukru, ograniczyć go lub dodać swój ulubiony zamiennik białego cukru.
Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję.
Z podanych proporcji przygotujecie około 20 ciastek.

Ciasteczka owsiane bez mąki i jajek


Ciastka owsiane bez mąki i jajek

Składniki:

100g płatków owsianych
50g płatków żytnich
50g łuskanego słonecznika
50g orzechów ziemnych
50g rodzynek
50g masła
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)

Najlepsze ciasteczka owsiane

Wykonanie:

- do pojemnika blendera przełożyć płatki owsiane, płatki żytnie, słonecznik i orzechy ziemne, składniki rozdrobnić - nie na mąkę, ale na drobne kawałki
- ze zmiksowanych składników wybrać 1-2 łyżki rozdrobnione na pył (najlepiej przesiać przez sitko), zalać je 3 łyżkami gorącej wody, odstawić, powstanie lekko klejąca masa
- masło roztopić, ostudzić
- rodzynki drobno posiekać
- do rozdrobnionych składników suchych dodać klejącą masę, roztopione masło, cukier oraz rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać
- całość powinna być dość mocno klejąca, jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać 1-2 łyżki wody
- miskę z masą zafoliować, schłodzić
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia


Ciasteczka bez mąki i jajek

- ze schłodzonej masy odrywać kulki (dla ułatwienia można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując brzegi, aby były okrągłe, a nie postrzępione
- ciasteczka układać w niewielkim odstępie od siebie, gdyż nie rosną podczas pieczenia
- uformowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka po upieczeniu pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż na ciepło są bardzo delikatne
- po ostygnięciu ciasteczka twardnieją i stają się kruche, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciastka owsiane bez dodatku mąki

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie ciasteczka owsiane, a te wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)