Bułeczki krówkowe z orzechami

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki, z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego.
Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek. Jedna bułeczka ma około 230 kalorii.

Drożdżówki z masą krówkową


Bułeczki krówkowe z orzechami

Składniki:

CIASTO
165g mąki pszennej
5g drożdży świeżych
100ml wody lub mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
10g masła

NADZIENIE
50g krówek (5-6 sztuk)
10g masła
2 łyżki śmietanki 30%
40g orzeszków ziemnych

Bułeczki krówkowe

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, przełożyć do miseczki, dodać 50ml letniej wody lub mleka, 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości

Bułeczki drożdżowe z orzechami

- w międzyczasie przygotować nadzienie krówkowe: krówki, masło i śmietankę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w rondelku na małej mocy palnika
- jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań
- orzechy ziemne drobno posiekać
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką
- na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami
- placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów
- bułeczki ułożyć rozcięciem do góry, w sporych odstępach od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż masa krówkowa podczas pieczenia może częściowo wyciekać z bułeczek)
- bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni, piec 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia

Zawijane bułeczki drożdżowe
 

9 komentarzy:

  1. Wyglądają perfekcyjnie, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, karmel w połączeniu z ciastem drożdżowym - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, ale ilość kalorii na jedną bułeczkę zabójcza, ja pewnie zjadłabym je wszystkie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dość sycące, więc można się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich ;)

      Usuń
  4. Słodkie, lepkie; pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję, że u nas w domu biłyby rekordy popularności :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)