Czekośliwka

Czekośliwka to powidła śliwkowe o smaku czekoladowym. Istnieje kilka wersji tego produktu: z czekoladą, z kakao lub z dwoma tymi składnikami na raz. Niektórzy też dodają cukier, który łagodzi ewentualny cierpki smak śliwek i jest dodatkowym konserwantem w przypadku chęci pasteryzacji czekośliwki i dalszego jej przechowywania.
Mój przepis nie uwzględnia czekolady, nie znajdziecie też w nim cukru. Czekośliwkę można przygotować tylko z dwóch składników: owoców i kakao, i również będzie smakować wybornie. Jest to nie tylko mniej kaloryczna wersja, ale również bezpieczniejsza - podobno czekośliwka, która zawiera niezbyt dobrej jakości czekoladę, może się zepsuć po dłuższym czasie leżakowania (w przypadku jej pasteryzacji i przechowywania).
Bez obaw jednak, jeśli nie wyobrażacie sobie tych powideł bez dodatku czekolady. Czekośliwkę przygotowaną z kakao, możecie tuż przed podaniem wzbogacić o kilka kostek ulubionej czekolady, uprzednio rozpuszczonej.
Do czekośliwki najlepiej jest wykorzystać słodkie, dojrzałe śliwki węgierki, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do nich cukru.
Śliwki można smażyć w kawałkach lub rozdrobnione blenderem na mus, jeśli wolicie gładką czekośliwkę.

Czekośliwka

Wersja z kakao jest równie czekoladowa w smaku, o ile dodamy odpowiednią jego ilość i użyjemy dobrego, ciemnego kakao do wypieków. Najlepiej jest sprawdzić podczas smażenia smak powideł, być może będziecie musieli dodać cukier lub więcej kakao, jeśli wasze śliwki nie będą wystarczająco słodkie i aromatyczne.
Z poniższych proporcji składników przygotujecie około 800g gotowego produktu, czyli cztery małe słoiczki (takie, jak widoczny na zdjęciu).

Czekośliwka

Składniki:

1,2 kg słodkich, dojrzałych śliwek węgierek
4-5 łyżek dobrej jakości ciemnego, gorzkiego kakao
kilka łyżek wody
opcjonalnie cukier do smaku

Powidła śliwkowe z kakao

Wykonanie:

- śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki
- przygotowane owoce przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, zalać kilkoma łyżkami wody, aby śliwki nie przywarły do dna, zanim puszczą sok
- gotować aż śliwki puszczą sok, zmiękną i zaczną się rozpadać, podczas tego procesu mieszać, aby owoce nie przywarły do dna
- jeśli śliwki nie są odpowiednio słodkie, można dodać do smaku cukier
- w końcowej fazie, gdy sok odparuje, a owoce zaczną przypominać powidła, smażyć na małej mocy palnika, często mieszając
- jeśli konsystencja powideł nam odpowiada, przesiać do nich kakao, wymieszać, smażyć jeszcze przez kilka minut
- gotową czekośliwkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzować lub przechowywać do kilku dni w lodówce

Czekośliwka czyli powidła z kakao


Czas na śliwki Czas na śliwki

3 komentarze:

  1. Ja robię z odrobiną cukru, wolę słodsze. Twoje powidła wyglądają wyśmienicie (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie są śliwki. Warto też dodać cukier, jeśli chcemy pasteryzować powidła, będzie dodatkowym konserwantem.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)