Ciasteczka śmietankowe z orzechami

Ciasteczka śmietankowe z orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone orzechami i udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie.
Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady ma od 40 do 55 kalorii, a z czekoladą - 65 kalorii.
Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45 ciasteczek. Nie musicie ich polewać czekoladą, bez niej smakują równie pysznie. Zamiast fistaszków idealnie sprawdzają się też orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co orzechowe, stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;)

Ciasteczka z małą zawartością masła

Ciasteczka śmietankowe z orzechami

Składniki:

150g mąki pszennej
50g cukru pudru
60ml śmietanki 30%
25g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100-120g prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich
30g czekolady gorzkiej
30g czekolady mlecznej

Ciasteczka z fistaszkami

Wykonanie:

- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka
- ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek
- kieliszkiem wykrawać małe kółeczka, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- orzeszki ziemne układać od razu na każdym ciastku, włoskie najpierw pokroić na mniejsze kawałki
- orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość znacznie swoją średnicę

Ciasteczka śmietankowe z orzechami

- wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach przez około 12-15 minut do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka pozostawić na blasze do ostygnięcia lub delikatnie zdjąć, jeśli mamy do upieczenia jeszcze jedną turę ciastek
- ostygnięte ciasteczka udekorować czekoladą
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, ciepłą przełożyć do rękawa cukierniczego lub do zwiniętego z papieru do pieczenia rożka, wyciskać na ciastka esy floresy
- ciasteczka pozostawić do zastygnięcia czekolady lub schłodzić w lodówce
- ciasteczka przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu lub w lodówce (np. w lecie, kiedy na zewnątrz jest zbyt gorąco)

Ciasteczka orzechowe

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)