Seromak, czyli sernik z makiem

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku.
Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.

Seromakowiec

Seromak

Składniki:

CIASTO PÓŁKRUCHE
140g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)
75g miodu
60g masła
60g cukru
2 jajka
olejek migdałowy do smaku

Sernik z masą makową


MASA SEROWA
650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g cukru pudru
75g masła
3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta)
3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli

Seromak na kruchym spodzie

Wykonanie:

CIASTO PÓŁKRUCHE
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)
- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Najlepszy seromak

MASA MAKOWA
- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać
- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto
- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać

Seromak na Boże Narodzenie

MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka oddzielić od białek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji
- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową
- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać

Seromak z domową masą makową

- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku)
- jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się za mocno rumienił z wierzchu, można go przykryć folią aluminiową (ale dopiero, jak będzie już w miarę ścięty)
- po upieczeniu seromak pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po jakimś czasie wyjąć na blat, całkowicie ostudzić
- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)

Seromak świąteczny

Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową.

Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

29 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i kusi swym wyglądem! Niebawem wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie i pewnie bardzo smacznie. Takie ciasto chętnie zjedliby moi goście. Może je upiekę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, Krysiu, będziesz miała dwa świąteczne ciasta w jednym ;)

      Usuń
    2. Nie mogłam się doczekać i upiekłam. Jutro będę kroić. Na razie jest OK. Zobaczę czy w środku też będzie OK :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Mam więc nadzieję, że posmakuje Ci tak jak mnie :-)

      Usuń
  3. Wygląda perfekcyjnie :) To zdecydowanie moje ulubione świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie idealnie równe warstwy:))) Pozazdrościć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Umie właśnie się piecze zobaczymy co wyjdzie, :) Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zadowoli podniebienie :)

      Usuń
  6. Ależ Ci wyszedł, idealnie równy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, tylko po co dwa razy piec kruche, czy ono, aby się nie spali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpieczone ciasto nie namoknie od masy makowej i dzięki temu będzie kruche. Temperatura pieczenia nie jest na tyle wysoka, żeby ciasto się spaliło.

      Usuń
  8. O rany! Wygląda idealnie. Te warstwy takie równiutkie. Od jakiegoś czasu próbuję zabrać się za takie ciasto, ale do tej pory mi nie wyszło. Może tegoroczne święta coś zmienią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to jedno z lepszych ciast na święta :)

      Usuń
  9. No to dziś zabieram się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie skończyłam go robić. Teraz siedzi w piekarniku. Myślę że na Wielkanoc też będzie pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, to uniwersalne i pyszne ciasto :-)

      Usuń
  11. Czy moze byc uzyta gotowa masa makowa? Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie własnej masy. W przypadku już gotowej należy sprawdzić jej skład, bo są one zazwyczaj słodzone, więc może być potrzeba pominięcia cukru lub miodu. Taka masa może być też za rzadka, więc być może będzie ją trzeba podgrzać i odparować, a następnie ostudzić i dopiero dodać jajka.

      Usuń
  12. Chyba sie nie zrozumialysmy ;) chodzilo mi o usuniecie calkowite przygotowania masy makowej a zastapienie ja gotowa masa i reszte juz przygotowac wedle przepisu :) Wesolych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrozumiałam, o co pytasz. Gotowa masa jest zazwyczaj słodzona, ale tak jak do robionej w domu, należy dodać do niej jajka i może być potrzeba jej odparowania, żeby ciasto pod nią nie zamokło. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy ta masa makowa jest wilgotna (co zrobić żeby taka była?) czy raczej sucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa przygotowana według przepisu jest odpowiednio wilgotna, tzn. nie kruszy się, ale nie jest też zbyt mokra, żeby ciasto od niej nie namokło.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)