Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Ciasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.
Posypka cukrowo-cynamonowa nadaje ciasteczkom dodatkowego aromatu oraz ciekawego brązowego koloru po upieczeniu.

Pierniczki dyniowe


Ciasteczka można śmiało przygotować z mrożonego purée i cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.
Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen.
Z podanej porcji upiekłam sporej wielkości 21 ciasteczek.

Ciasteczka snickerdoodles

Pyszne ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe z cynamonem

Składniki:

CIASTO
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka dyniowe jak pierniczki

Wykonanie:

- składniki wyjąć wcześniej z lodówki
- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
- do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać
- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi
- ciasto zafoliować i schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasteczka z dynią i cynamonem

- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej
obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach
- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy
- przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasteczka cynamonowe

Kształt i wielkość ciasteczek można dopasować do własnych upodobać, jednak nie radzę spłaszczać ich zbyt mocno podczas przygotowań, gdyż cały urok ciasteczek zawiera się w ich puszystym, miękkim wnętrzu.

25 komentarzy:

  1. Oj pycha uwielbiam dyniowe ciasteczka. Wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pyszne ciasteczka. Ten kolor mnie powala :) Pysznie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor jest rzeczywiście piękny, jak każdy wypiek z użyciem purée z dyni :)

      Usuń
  3. Wow! Wyglądają pięknie! I wszystkie składniki akurat mam w domu :D Będzie pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dynie około 25 kg ogromna i tak się zastanawiam co zrobić zupę krem mam 3 pojemniki wiec odpada sernik był ale ciasteczka to jest to! :) Poszperam na twoim blogu może znajdę jeszcze coś ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są pyszne i na pewno warto je zrobić, bardzo polecam też korzenne ciasto dyniowe, ma niesamowicie delikatną, miękką strukturę po upieczeniu :)

      Usuń
  5. Wspaniale ciasteczka.Z checia je zrobie:)dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak Pani robi to puree z dynii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię myję, porcjuję na mniejsze kawałki (ćwiartki), usuwam pestki. Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, na nim układam kawałki dyni skórką do dołu, piekę w 180-190 stopniach do miękkości, w zależności od wielkości kawałków może to trwać od 45 minut do ponad 1 godziny). Miękkość można sprawdzić wykałaczką. Upieczoną dynię lekko studzę, łyżeczką wydrążam cały miąższ, następnie rozdrabniam blenderem lub przecieram przez sitko.

      Usuń
  7. A czy można zamiast masła użyć oleju? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam takiej zamiany i obawiam się, że ciasteczka mogłyby nie mieć takiej konsystencji po upieczeniu jak z dodatkiem masła.

      Usuń
  8. Są przepyszne, już robiliśmy 3 raz :) Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i zgadzam się - ciasteczka są pyszne :)

      Usuń
  9. Ciasto po wyrobieniu klei mi się do dłoni dodać jeszcze mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto może delikatnie się kleić, ale powinno dać się dzielić na mniejsze części, aby uformować ciasteczka. Jeśli jest za wilgotne, można dodać nieco więcej mąki.

      Usuń
  10. Właśnie zajadam, naprawdę przepyszne�� polecam każdemu spróbować

    OdpowiedzUsuń
  11. coś z tymi proporcjami jest nie tak. być może moja dynia była zbyt wilgotna. ciasto było niemal pól-lejące. zwiększyłam o połowę ilość składników sypkich. w smaku, dynia jest praktycznie niewyczuwalna. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje przepisu są dobre. Zaznaczyłam przy składnikach, że puree z dyni powinno być gęste, najlepiej z dyni hokkaido. W przypadku innej dyni lub rzadkiego puree należy je odparować lub odcisnąć, żeby zgęstniało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. WYŚMietnite! Robiłam dla synka do przedszkola na Dzień Dyni ,wszystkim smakowały, a nauczycielki koniecznie chciały przepis. Dziś robie znowu( a puree podzieliłam na porcje i pomroziłam) cała zime mamy zamiar delektowac sie tymi ciasteczkami. Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już dwa razy te ciasteczka i wyszły mi rewelacyjnie! Są przepyszne i obłędnie pachną. Dzisiaj planuję dodać trochę więcej mąki żebym mogła uformować choinki �� Mam nadzieję, że mi wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasteczka zachwycają smakiem nie tylko mnie 😄 Życzę powodzenia w pieczeniu choinek - z dodatkiem mąki bym nie przesadzała, żeby ciasteczka nie wyszły za twarde, można np. spróbować dać 1/3 a nie 1/2 łyż. sody. Polecam też przejrzeć na blogu przepisy na inne ciasteczka i pierniczki, może któryś również przypadnie do gustu, a ciasto będzie mniej delikatne i łatwiej będzie formować z niego różne kształty.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)