Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać je od siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień.
Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy.

dyniowe cinnamon rolls

Ślimaczki dyniowe z cynamonem

Składniki: 

CIASTO DROŻDŻOWE
290g mąki pszennej typ 650
160g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100ml mleka
25g masła
10g drożdży świeżych
1 żółtko
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE
25g masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru

POLEWA (OPCJONALNIE)

2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietanki 18% (w kartoniku)

mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy
1 białko i odrobina mleka do posmarowania bułeczek

Ślimaczki drożdżowe z ciasta dyniowego

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło roztopić, ostudzić
- 50ml mleka podgrzać tak, by było letnie
- do mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać
- mieszankę pozostawić na około 20 minut do wyrośnięcia
- 250g mąki przesiać, dodać sól, cukier, purée, żółtko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko, składniki wymieszać, wyrobić ciasto, dosypując resztę mąki
- do ciasta wlać ostudzone masło, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta
- ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godz.)
- masło na nadzienie rozpuścić, ostudzić

Ślimaczki drożdżowe dyniowo-cynamonowe

- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko zagnieść w celu odgazowania
- blat oprószyć mąką, ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt, w miarę potrzeby podsypując mąką, by placek się nie kleił
- placek posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie cynamonem oraz cukrem
- zwijać w ciasny rulon, zaczynając od węższego boku, strzepywać nadmiar mąki ze spodu ciasta
- zwinięty rulon delikatnie pokroić ostrym nożem (tak, aby za bardzo nie spłaszczyć ciasta) na 12 plastrów o grubości kilku centymetrów
- tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem
- na dnie formy ułożyć w niedużych odstępach plastry ciasta przecięciem do góry - trzy plastry na środku, a resztę wokół nich
- formę przykryć i pozostawić na około 25 minut do napuszenia, w tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, cienką warstwą mieszanki posmarować z wierzchu ślimaczki
- formę wstawić do piekarnika, piec przez 30-35 minut do zrumienienia z wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)

Cinnamon rolls z ciasta dyniowego

- upieczone ślimaczki wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz z tortownicy, pozostawić do ostudzenia
- ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem)
- dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy:
- masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając
- do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć
- gotową polewę zdjąć z palnika, polewać od razu ślimaczki - całość lub pojedyncze bułeczki, gdyż polewa szybko gęstnieje
- gęstą polewę można podgrzać w kąpieli wodnej lub bardzo krótko w kuchence mikrofalowej

Ślimaczki drożdżowe

Ślimaczki dyniowe są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Cienko zwinięte warstwy ciasta sprawiają, że cynamon jest bardzo intensywnie wyczuwalny w smaku. Dodatek purée dyniowego sprawia, że upieczone ciasto ma piękny, intensywny kolor.

16 komentarzy:

  1. Piękne ślimaczki, wyrośnięte, cudny kolor... tylko jeść. Bardzo kuszą swoim wyglądem i pachną... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepięknie i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! I ten kolorek... :) aż chce sie jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam je i są pyszne, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć drożdży suszonych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, należy tylko odpowiednio zmienić ich ilość.

      Usuń
  6. Właśnie się zajadam pysznym ślimaczkiem:) dziękuję za przepis. Moje niestety wyszły mniej zwarte i rozlazłe przez co nie wyglądają tak efektownie. Ciasto było bardzo delikatne i trudno było mi je ładnie zrolować. Jaka powinna być konsystencja ciasta po ugnieceniu? Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ślimaczki smakują :) Jeśli chodzi o konsystencję ciasta, powinna ona być na tyle zwarta, żeby umożliwić formowanie, ale też, jak w każdym cieście drożdżowym, dość delikatna. Jeśli ciasto za bardzo się klei, można dosypać do niego nieco mąki, byle nie za dużo, bo takie ciasto nie będzie po upieczeniu miękkie.
      Moje ślimaczki wyszły zwarte głównie ze względu na użycie dość małej formy, ale z doświadczenia wiem, że zawijanie tego typu bułeczek wymaga nieco wprawy :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Będę więc się wprawiać i doskonalić, bo ślimaczki pyszne. Na drugi dzień również bardzo smaczne:) Magda

      Usuń
  7. Mam pytanie: Czy nie za mało drożdży? Tylko 10 g?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)