Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek.
Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek.

Kruche ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

CIASTO
85g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
65g masła
35g cukru pudru
1 żółtko
skórka otarta z 1 małej cytryny

KREM CYTRYNOWY
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
30ml soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g masła
50g białej czekolady

ciasteczka przełożone kremem cytrynowym

Wykonanie:

- mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce
- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając
- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła
- do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje
- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników
- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce

kruche ciasteczka cytrynowe

- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut  (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone)
- po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)
- schłodzony krem wyjąć z lodówki
- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając
- ciasteczka schłodzić

Kruche ciasteczka

Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło.

10 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam takie mocno cytrynowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwiej było by gdyby nie te aptekarskie ilości, po prostu ile łyżek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po lewej stronie na blogu jest przelicznik kuchenny, tam można przeliczyć gramy na łyżki.

      Usuń
    2. Chyba po prawej :P

      Usuń
    3. Kiedyś był po lewej stronie.

      Usuń
  3. Ślicznie wyglądają, takie pękate ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prawie jak makaroniki :) Lubię cytrynowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. dużo ich wychodzi z tej porcji składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Informację znajdziesz w tekście nad pierwszym zdjęciem.

      Usuń
  6. Witam. Pisze komentarz do komentarza z 13 pazdziernika 2014.Absolutnie sie nie zgadzam.Po to ktos madry wymyslil miary i wagi,zeby z nich korzystac i zeby bylo precyzyjnie.Mnie z kolei denerwuja "miarki" na szklanki itp.Jak kiedys baba na wsi nie miala wagi to sie poslugiwala szklankami itp.(z calym szacunkiem dla kobiet ze wsi) Jak sie chce prowadzic normalna kuchnie to trzeba zaopatrzyc sie w wage i nie odstawiac tandety.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)