Tartaletki krówkowe z orzechami

Tartaletki krówkowe z orzechami to pyszne, słodkie babeczki, które swym wnętrzem skuszą wielbicieli krówek i orzeszków ziemnych. Choć można je zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia.
Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.
Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm.

tartaletki krówkowo-orzechowe

Tartaletki krówkowe z orzechami

Składniki:

CIASTO
100g mąki pszennej
50g masła
25g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka kakao

NADZIENIE
150g krówek
2-3 łyżki mleka
100g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
100g prażonych orzechów ziemnych

babeczki krówkowe z orzechami

Wykonanie:

- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem
- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić
- 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić
- jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta
- podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni
- jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać
- do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników

Kruche tartaletki

- pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać do niej również 1/2 orzechów, składniki wymieszać, aby w miarę równo ułożyły się w masie
- do ostudzonych babeczek przełożyć masę tak, by w każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki
- na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki
- babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut
- upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia

Ciacho na widelcuCiasta bez miksera

12 komentarzy:

  1. Cudne są! Idealne połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! To są moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, albe bym teraz taką zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. żeby szło w cycki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, te tartaletki wyglądają obłędnie!
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :) Aż się chce sięgnąć po jedną z nich ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainspirowałam się Twoim przepisem i zrobiłam tartę. Wyszło cudnie :) Słodko i chrupiąco. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Cię zainspirował. Tartaletki były słodkie i chrupiące, tak jak napisałaś i zniknęły bardzo szybko :)

      Usuń
  9. Wyglądają pysznie!!! Czy przy przygotowywaniu dużej tarty, ilości składników i czas pieczenia pozostają takie same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość składników podana w przepisie wystarczy na formę o średnicy około 20cm, na większą należy odpowiednio zwiększyć proporcje. Jeśli chodzi o czas pieczenia, ciasto podpiekałabym 25-30 minut (do zrumienienia), a całość 30-40 minut.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)