Szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów ze względu na blog, wykopałam ostatnio z mojego zeszytu z przepisami. Jest to prosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z jabłkami cynamon.
Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm.

Szarlotka na cieście kruchym


Szarlotka

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
125g masła
100g cukru pudru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA
750g twardych kwaskowatych jabłek
60g masła
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu

szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne
- każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki
- na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje
- do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną
- gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić

szarlotka tradycyjna

- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem
- na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę mąki ziemniaczanej
- ciasto posypać połową cynamonu, wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać, posypać resztą cynamonu
- przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy
- wyjąć z lodówki drugą część ciasta, podsypać lekko mąką, rozwałkować cienko na przygotowanym papierze na kwadrat o wielkości formy
- papier ułożyć na jabłkach ciastem do spodu, delikatnie zdjąć go z ciasta, placek docisnąć do jabłek, zaklejając szczelnie boki tak, by ciasto przylegało do formy
- ciasto nakłuć widelcem
- piec w 180 stopniach przez około 45 minut
- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty

szarlotka, jabłecznik

Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście.

Ciacho na widelcuCiasta bez mikseraJabłka wolnościJabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014

6 komentarzy:

  1. Pycha! :)
    Chyba jutro upiekę szarlotkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, kusząca i pachnąca. Uwielbiam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotką mogę się zajadać non stop ! Smacznie wygląda ta twoja, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda cudownie, jestem pewna, że smakowała wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 750 jablek? Troche sporo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność, gramy gdzieś uciekły ;-)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)