Mus kawowy

Mus kawowy to deser przygotowany na bazie żółtek, bitej śmietany i serka homogenizowanego oraz dodatków takich jak kawa i kakao. Mus jest dość prosty w wykonaniu, potrzeba natomiast trochę więcej czasu na jego przygotowanie, gdyż każdą z widocznych warstw deseru należy schłodzić zanim położymy następną. Efekt końcowy jest bardzo zachęcający, warstwy odznaczają się od siebie kolorystycznie, co sprawia, że wizualnie deser ładnie się prezentuje i śmiało można przyrządzić go na spotkanie z rodziną czy znajomymi. Z przepisu można przygotować dwie porcje musu.
Polecam również inne desery, np. deser truskawkowy lub deser pomarańczowo-czekoladowy.

Mus kawowy


Mus kawowy

Składniki:

2 żółtka
2 łyżeczki kawy
50ml wody
2 łyżki cukru
100g serka homogenizowanego naturalnego
100g śmietanki 30%
1 łyżka kakao
1 i 1/3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
kakao do dekoracji

mus kawowy na zimno

Wykonanie:

- żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać
- kawę  i cukier rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- żółtka podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do lekkiego zagrzania, wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna (jeśli od mieszania utworzy się piana, można masę zdjąć na chwilę z ognia, aby opadła)
- masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić
- jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito
- do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać
- 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać ją do reszty masy, dokładnie wymieszać
- 60ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, przełożyć ją do masy kawowej, delikatnie wymieszać
- masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- masę kakaową przełożyć delikatnie do dwóch kieliszków, wstawić do lodówki do ścięcia się wierzchu (u mnie około 30 minut), masę kawową pozostawić w temperaturze pokojowej, żeby nie zastygła

mus na bazie żółtek

- na zastygniętą masę kakaową wyłożyć masę kawową, ponownie schłodzić
- 1/3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, ostudzić
- 40ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, do ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki śmietanki, wymieszać, następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki, delikatnie wymieszać
- na zastygniętą masę kawową wyłożyć warstwę bitej śmietany, łyżeczką utworzyć nierówną powierzchnię, schłodzić
- deser przed podaniem oprószyć z wierzchu kakao, podawać schłodzony

Mus zaskoczył mnie swoją zwartą, lecz delikatną konsystencją. Smakiem zauroczy kawoszy, ale również osoby, które nie przepadają za słodkimi deserami. Żadna z warstw musu nie jest zbyt słodka, a warstwa kakaowa jest lekko gorzkawa.

Kawa ...I co dalej?Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

7 komentarzy:

  1. Jaki perfekcyjny ten mus :) Musi być pyszny kawowy mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! Połączenie kawy i czekolady zawsze się sprawdza, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Moje smaki, poproszę taki deserek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
    Uwielbiam słodycze z kawą w roli główne, chyba sobie taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie: czy podana ilość składników wystarcza tylko na 2 porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z podanej ilości składników przygotowałam dwie porcje w kieliszkach widocznych na zdjęciach.

      Usuń
  6. super:) jestem zachwycona twoim blogie,zdjeciami i przepisami :3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)