Śmietankowa kanapka

Mleczna kanapka jest bardzo popularna wśród mniejszych i większych łasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej drugiej kategorii, gdyż pomijając wygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski.
Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję.
Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie nam typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników na masę, wtedy będziemy mieć kanapki podobnej wysokości do tych na zdjęciach poniżej.
Z podanego przepisu wychodzi 10-12 kanapek, w zależności od tego, jakiej wielkości kawałki będziemy kroić.

Mleczna kanapka inaczej

Śmietankowa kanapka

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka
60g cukru
50g mąki pszennej
10g (1 łyżka) kakao
2 łyżki zimnej wody

PIANKA
4 białka
szczypta soli
100g cukru
200g śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody

Śmietankowa kanapka

Wykonanie:

BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli
- pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać
- do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując
- mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką
- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia
- ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić w połowie na dwa mniejsze prostokąty

śmietankowa kanapka

PIANKA
- miskę ustawić na stojącym na małym ogniu garnku z wodą, gdy zacznie wydobywać się para wodna (woda nie może gotować się za mocno, gdyż białka mogą zacząć się ścinać), wbić do niej białka, dodać szczyptę soli i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać jeszcze przez 1-2 minuty, miskę zdjąć na blat
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej piany, dokładnie wymieszać
- żelatynę wlać do piany i krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać ją do piany i wymieszać łyżką do połączenia się składników

PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć
- ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia
- kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu
- ciasto należy przechowywać w lodówce

Śmietankowa "mleczna kanapka"

Masa jest delikatna w smaku, dobrze harmonizuje z kakaowym biszkoptem. Można wzbogacić ją o dodatkowy składnik (owoce, czekoladę, itp.), wtedy otrzymamy piankę o wybranym smaku.

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe to ciasto, musi być mega puszyste i pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) robię to ciasto na długi weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ile kupna mleczna kanapka mnie nie przekonuje swoim wyglądem, o tyle Twoje ciasto aż prosi się, żeby je zjeść! Wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie bym go spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wspaniale! Bardzo kusząco brzmi ta pianka ze śmietany i białek, musi być lekka jak chmurka.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłam ciasto oraz krem, zaznaczę dodatkowo że masę śmietankową trzeba po dodaniu żelatyny bardzo szybko nakładać, ponieważ w momencie gęstnieje. efekt końcowy wyszło przeeeeepysznie - polecam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa śmietankowa rzeczywiście nie może stać i czekać zbyt długo na nałożenie :) Cieszę się, że przepis się sprawdził i pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wlasnie upieklam kanapke i jestem bardzo zadowolona. Poczatko po upieczeniu biszkoptu lekko sie przerazilam bo wyszedl bardzo cienki ale udalo sie go przekroic i razem ze sietankowa piankowa masa pasuje swietnie. Dodalam wisnie co przelamalo lekko mdlawy smak jak dla mnie :) Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przecież kinder mleczna kanapka jest z miodem, a tutaj modu nie ma :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to nie jest kinder mleczna kanapka tylko mleczna kanaka własnoręcznej roboty :) A poza tym dodanie miodu zepsułoby smak.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)