Sernik brzoskwiniowy

Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

Sernik z brzoskwiniami


Sernik brzoskwiniowy

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
40g masła lub margaryny
40g cukru pudru
1 żółtko

MASA SEROWA
400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
300g brzoskwiń z puszki
60g masła
3 jajka
100g cukru pudru
skórka otarta z niedużej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

MUS BRZOSKWINIOWY
2 łyżki masła
6 łyżek syropu brzoskwiniowego (z puszki)
2 połówki brzoskwiń z puszki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka żelatyny

Sernik brzoskwiniowy z musem

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce
- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić

MASA SEROWA
- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników
- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus
- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną
- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach
- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać
- w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika
- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)
- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu

MUS BRZOSKWINIOWY
- masło, syrop brzoskwiniowy oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru, dodać rozdrobnione blenderem połówki brzoskwiń, wymieszać i chwilę podgrzewać
- do masy wsypać żelatynę w proszku, wymieszać, zdjąć z ognia
- do musu dodać śmietanę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- gdy masa ostygnie i widocznie zgęstnieje, wyłożyć ją na wierzch ostudzonego sernika, wyrównać i schłodzić do momentu ścięcia się musu brzoskwiniowego, najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc

Brzoskwiniowy sernik

Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś czas w temperaturze pokojowej, bez utraty walorów wizualnych.

11 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten sernik, zdjęcia są boskie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, ale cudo. Koniecznie do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYGLĄDA APETYCZNIE!

    ZAPRASZAM SERDECZNIE TEŻ DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie :) Zapisuję !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie, taki wysoki i dostojny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik super, jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak smacznego jak ten. Dzięki za przepis. Teraz piekę z podwójnej porcji, bo znika w pięć minut. Wszystkie przepisy, które tu wypróbowałam były pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu oraz że inne się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie:) Na pewno w najbliższym czasie spróbuję tego przepisu u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie. Jaka wielkość tortownicy będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad pierwszym zdjęciem jest podana informacja, w jakiej tortownicy sernik był przygotowywany - o średnicy 18cm, więc taka lub niewiele większa będzie odpowiednia.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)