Babka kokosowa z białek

Babka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek, z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem.
Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy też posypać rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie).

ciasto kokosowe z białek


Babka kokosowa z białek

Składniki:

CIASTO
6 białek
szczypta soli
100g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA

100-150g czekolady mlecznej
4-6 łyżek mleka

babka kokosowa na białkach

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- masło rozpuścić i ostudzić
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać
- do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką
- do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką
- na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut
- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce

POLEWA
- wystudzoną babkę udekorować polewą czekoladową
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście
- ciasto pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce

ciasto ucierane z białek

Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości.

5 komentarzy:

  1. Tak pysznie otulona grubą warstwą czekolady, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda. Jak mój ulubiony michałek kokosowy i to w rozmiarze XXXXL

    Zapraszam do konkursu, nie trzeba gotować, http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, że kolor babki fajnie kontrastuje z kolorem polewy, to mnie tu przyciągnęło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, u mnie ciasto znika w 15 minut..polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Polecam też przygotować muffiny z powyższego przepisu, dodając nieco więcej wiórków kokosowych. Wychodzą pyszne :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)