Kruche rożki z makiem

Tak się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca.
Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.
Rożki z nadzieniem makowym można śmiało przygotować kilka dni wcześniej, a potem przechowywać w zamkniętym pojemniku, choć przyznam szczerze, że są tak smaczne, że potrzeba silnej woli, żeby po nie nie sięgać.
Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków.

rożki z ciasta kruchego z masą makową


Kruche rożki z makiem

Składniki:

CIASTO
230-240g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka
7-8 łyżek cukru
2 łyżki gęstej śmietany 18%

MASA MAKOWA
100g maku
30g masła
2-3 łyżki miodu
cukier wanilinowy
aromat migdałowy
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli

cukier puder i białko jajka jako składniki lukru

aromatyczna masa makowa w kruchych rożkach

Wykonanie:

- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne
- ciasto schłodzić w lodówce
- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową
- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką 
- z ciasta wykroić kwadraty, na środek każdego nałożyć trochę masy makowej, złożyć na pół i skleić rogi tworząc rożki
- gotowe rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia
- udekorować lukrem

makowe rożki dekorowane lukrem

2 komentarze:

  1. podoba mi się taka świąteczna wersja kruchych rożków! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej jak mocno nadziane ! To musi być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)