Piernik z jabłkami

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu. Jest on bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika.
Piernik upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 25x14x7cm.

piernik z jabłkami bez miodu


Piernik z jabłkami

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
12,5 dag masła
2 jajka
50 dag startych jabłek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier wanilinowy

prosty przepis na piernik bez miodu

Wykonanie:

- masło stopić i lekko przestudzić
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, masło, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem
- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka

delikatny i wilgotny piernik

7 komentarzy:

  1. można też szybko zrobić ciasteczka z mielonych orzechów włoskich i mocno słodkiej piany z białek (jak na bezy) z aromatem np. rumowym - albo i bez. Po prostu do piany sypie się orzechy, aż będzie konsystencja jak na kluski kładzione.Do ciasta nic innego się nie dodaje. Łyżeczką kładzie się kupki na blasze wyłożonej papierem, w każdą wbija się orzeszek laskowy szpicem w górę - i piecze się w 180 ok. 15 - 20 min. Smak niepowtarzalny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ma znaczenie na jakich oczkach zetrze się jabłka??? Drobno czy na buraczanej. Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze ścieram na buraczanej, tzn. na większe wiórki.

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Jutro wczesnym rankiem upiekę ten pierniczek dla córki, która karmi maleństwo piersią i jest strasznym łasuchem. To ciacho jest akurat dla matki karmiącej. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierniki, więc i wszelkie ciasta piernikopodobne. To dzięki jabłkom jest wilgotne, a same jabłka są bardzo delikatnie wyczuwalne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, chciałabym zapytać w jakiej formie piekła Pani piernik? Nie bardzo orientuje się czy nadaje się do keksówki czy formy formy z kominem... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik piekłam w szerokiej keksówce, więc jak najbardziej można go upiec w klasycznej keksówce.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)