Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm.
Sernik cynamonowy bez pieczenia
Składniki:
około 20 herbatników
500g serka waniliowego z wiaderka
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżki żelatyny
2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka)
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
200ml gorącej wody do przygotowania galaretki
400ml schłodzonego mleka
2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek zimnej wody
1 szklanka gorącej wody
Wykonanie:
- ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać cynamon, wymieszać
- jedną Śnieżkę ubić na sztywno z 200ml mleka, dodać do masy serowej
- żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia
- żelatynę wlać do masy, dobrze wymieszać
- na spód tortownicy wyłożyć pokruszone herbatniki (około połowę z przygotowanych), na ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić w lodówce
- przygotować pół opakowania galaretki w około 200ml wody, ostudzić
- z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką
- na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce
Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu.
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić śnieżkę kremówką?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyć kremówki połączonej z żelatyną rozpuszczoną w wodzie.
OdpowiedzUsuńZrobie ten torcikna wnuczusia Urodzinki 3 latka dzieki:):)
OdpowiedzUsuń