Muffiny kawowe to małe babeczki, wykonane jak większość tego typu wypieków, bez użycia miksera. Ich smak jest delikatnie kawowy, więc powinny posmakować nie tylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak.
Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk.
Muffiny kawowe
Składniki:
250g mąki pszennej
120g cukru
80ml oleju
80ml mocnej kawy
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA
50g czekolady (gorzka i mleczna pół na pół)
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- zaparzyć mocną kawę i ostudzić ją (ja zalałam 12g kawy mielonej 80ml gorącej wody, ale może być też kawa rozpuszczalna)
- do miski przełożyć jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii oraz ostudzoną kawę (jeśli używacie kawy mielonej, należy ją przelać przez sitko, żeby oddzielić fusy)
- wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać
- składniki suche przełożyć do składników mokrych, krótko i energicznie wymieszać
- w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta
- muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone muffiny ostudzić
- przygotować polewę czekoladową: czekoladę i olej przełożyć do miski
- miskę umieścić nad parującą wodą, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej polewy
- polewę lekko przestudzić, za pomocą łyżeczki nałożyć na wierzch babeczek nieregularne paski z czekolady
- muffiny pozostawić do zastygnięcia polewy, przechowywać w szczelnym pojemniku
Witam,czy zamiast kawy mogę użyć kakao? Jeśli tak to ile dać wody,bo wydaje mi się że będzie konieczna skoro kawa jest zapażana? Chciałam je zrobić mojej trzyletniej córci na urodziny, a może jakiś inny zamiennik kawy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
OdpowiedzUsuńOczywiście można dać kakao zamiast kawy, można np. przygotować kakao z taką samą ilością gorącej wody jak napar kawowy w przepisie. Można też dodać kakao w proszku do ciasta i dla rozluźnienia konsystencji, dodać wodę, w ilości porównywalnej do 80ml, najlepiej dodawać ją stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta (powinno być dość gęste).
Usuń