Ciasteczka orzechowo-kakaowe

Ciasteczka orzechowo-kakaowe to małe, bardzo kruche krążki, które przygotowałam z dodatkiem majonezu. Ten składnik sprawia, że ich struktura jest wyjątkowo delikatna i krucha. Spora ilość orzechów włoskich nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny.
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość.
Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk.



Ciasteczka orzechowo-kakaowe

Składniki:

100g mąki pszennej
100g orzechów włoskich
60g domowego cukru waniliowego
50g masła
3 łyżki (60g) majonezu
2 łyżki kakao
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

- składniki powinny być z lodówki
- do miski przesiać mąkę, dodać domowy cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz kakao, składniki suche wymieszać
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników



- do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez
- wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na 20 części
- każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego
- ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie



- blachę z ciasteczkami schłodzić przez około 1 godzinę
- schłodzone ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez 15-20 minut lub do lekkiego zrumienienia (można wcześniej wyjąć jedno ciastko i przełamać, żeby sprawdzić stan upieczenia)
- ciasteczka ostudzić, po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku


4 komentarze:

  1. Właśnie szukałam takiego przepisu! Ciasteczka wyglądają przepysznie. Myślę, że posmakują zarówno starszym jak i młodszym. Idealne do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one cudne! Zjadłbym jedno (albo dwa ;)).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężko schlodzić blaszkę w piekarniku ... tym bardziej ze ja zawsze układam na blaszce z piekarnika... zrobie tak ze schlodze ciasto i potem bede formowac ciastka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja schładzam blaszkę, bo jest to nieduża, dodatkowa blacha, a nie wyposażenie piekarnika. Polecam uformować ciasteczka i ułożyć na talerzu, desce, itp. i wtedy schłodzić, a schłodzone już tylko przełożyć na blachę.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.