Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość.
Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk.
Składniki:
100g mąki pszennej
100g orzechów włoskich
60g domowego cukru waniliowego
50g masła
3 łyżki (60g) majonezu
2 łyżki kakao
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- składniki powinny być z lodówki
- do miski przesiać mąkę, dodać domowy cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz kakao, składniki suche wymieszać
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników
- do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez
- wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na 20 części
- każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego
- ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- blachę z ciasteczkami schłodzić przez około 1 godzinę
- schłodzone ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez 15-20 minut lub do lekkiego zrumienienia (można wcześniej wyjąć jedno ciastko i przełamać, żeby sprawdzić stan upieczenia)
- ciasteczka ostudzić, po ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku
Właśnie szukałam takiego przepisu! Ciasteczka wyglądają przepysznie. Myślę, że posmakują zarówno starszym jak i młodszym. Idealne do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńAleż one cudne! Zjadłbym jedno (albo dwa ;)).
OdpowiedzUsuńCiężko schlodzić blaszkę w piekarniku ... tym bardziej ze ja zawsze układam na blaszce z piekarnika... zrobie tak ze schlodze ciasto i potem bede formowac ciastka
OdpowiedzUsuńJa schładzam blaszkę, bo jest to nieduża, dodatkowa blacha, a nie wyposażenie piekarnika. Polecam uformować ciasteczka i ułożyć na talerzu, desce, itp. i wtedy schłodzić, a schłodzone już tylko przełożyć na blachę.
Usuń