Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem.
Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk.
Bułki jogurtowe
Składniki:
600g mąki pszennej
300g jogurtu naturalnego
150g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
25g drożdży
1 łyżka ekstraktu z wanilii
50g masła
1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
- składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, w nim umieścić rozkruszone drożdże i jogurt
- jogurt i drożdże wymieszać z odrobiną mąki, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz ekstrakt waniliowy
- składniki wymieszać, dodać roztopione i ostudzone masło
- ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski
- miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić
- jeśli ciasto jest klejące, należy oprószyć dłonie mąką
- ciasto podzielić na 16 części, każdą podsypując mąką, uformować w okrągłą bułkę
- bułki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- blachę z bułkami pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia bułek
- wyrośnięte bułki delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem
- bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut lub do zrumienienia
- bułki po upieczeniu ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły
Useful information.Thank you so much.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie spróbuję dziś upiec tylko z mniejszą ilością składników.
OdpowiedzUsuń