Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego rodzaju wypiekach (jajka, cukier, masło, itp.). Warto zauważyć, że ciasto z poniższego przepisu nie zawiera mąki, więc może przypaść do gustu osobom, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać.
Brownie orzechowe jest trochę jak nutella, z mocnym akcentem czekoladowym, zza którego wyłania się aromat i smak orzechów. Te ostatnie są też wyczuwalne w strukturze ciasta, gdyż nie są rozdrobnione na pył.
Jeśli macie ochotę na czekoladowo-orzechową pychotkę, przygotujcie formę o wymiarach 20x30cm i do dzieła :)
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
150g orzechów laskowych
140g cukru trzcinowego
100g masła
3 jajka
3 łyżki kakao
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- składniki na brownie powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę i masło przełożyć do miski, a tą umieścić nad garnkiem z gotującą się (parującą) wodą
- w takiej kąpieli wodnej rozpuścić oba składniki, a następnie zdjąć miskę z mieszanką na blat i ostudzić
- orzechy laskowe przesypać na blachę i podprażyć w średnio nagrzanym piekarniku
- gorące orzechy owinąć czystą ściereczką i pocierając o siebie, zdjąć skórkę (można to też zrobić, nabierając orzechy w dłonie i pocierając nimi o siebie)
- obrane orzechy przełożyć do malaksera, rozdrobnić na niewielkie kawałeczki (nie na pył)
- do ostudzonej mieszanki czekolady i masła dodać cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, przesiane kakao oraz mąkę ziemniaczaną, a także rozdrobnione orzechy laskowe
- składniki wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 20 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy po wyjęciu nie ma na nim surowego ciasta)
- upieczone brownie ostudzić, pokroić w kwadraty
- przechowywać pod przykryciem, można w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.