Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową, ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w konsystencji ciasta, jak i w doborze dodatków.
Do wykonania ciasta na babkę najlepiej jest użyć miksera lub noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie.
Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować.
Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm).

Babka drożdzowa


Babka drożdżowa z bakaliami

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
300g mąki pszennej
100g śmietany 18%
80g cukru pudru
60ml letniej wody
25g drożdży
4 żółtka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
80g masła
150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie)

LUKIER CYTRYNOWY
150g cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny


Babka drożdżowa na Wielkanoc

Wykonanie:

- składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 60ml letniej wody, składniki w dołku wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- bakalie sparzyć wrzątkiem, posiekać na średniej wielkości kawałki
- żółtka roztrzepać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym


- do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka z cukrem, śmietanę, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny oraz bakalie, składniki wymieszać, do uzyskania jednolitego ciasta
- do ciasta dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło, ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (mikserem lub nożem/drewnianą łyżką)
- ciasto powinno być gęste i klejące, nie należy dodawać do niego więcej mąki niż przewidziano w przepisie
- miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.)
- wyrośnięte ciasto krótko wymieszać

Babka drożdżowa z bakaliami

- formę wysmarować masłem, oprószyć mąką
- do formy przełożyć ciasto, wyrównać (najlepiej dłonią zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie klei się)
- ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia do wysokości formy (u mnie trwa to około 1 godz.)
- piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170 stopni
- do rozgrzanego piekarnika wstawić wyrośniętą babkę, piec przez 25-30 minut do lekkiego zrumienienia


- upieczoną babkę pozostawić na krótko w formie, po lekkim przestygnięciu wyjąć ją na blat/kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- przygotować lukier
- do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny (najlepiej zaczynać od 1-2 łyżek i stopniowo dodawać więcej soku, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję lukru), grzbietem łyżki utrzeć cukier z sokiem do momentu uzyskania gładkiego lukru
- gotowym lukrem udekorować wierzch i boki babki
- kroić po zastygnięciu lukru
- przechowywać pod przykryciem

Wielkanocna babka drożdżowa

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.