Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Ciasto cytrynowe
Składniki:
400g mąki pszennej
350g kefiru
120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g)
100ml oleju kokosowego
3 jajka
skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe)
60ml soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- jajka roztrzepać z cukrem i olejem
- dodać skórkę i sok z cytryny, a także kefir, składniki wymieszać (krótko mikserem lub ręczną trzepaczką)
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych
- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
Na takie puchate ciasto to ja się piszę. Chodzi za mną ciasto z wyraźnym smakiem cytrynowym. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszota, lubię wilgotne ciasta babkowe z orzeźwiającym aromatem- polewa cytrynowa idealnie by się sprawdziła :D
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko mnie dopadła ochota na cytrynowe smaki :)
OdpowiedzUsuńCałość wygląda naprawdę dobrze! Uwielbiam takie ciasta! Idealnie smakują do kawy i herbaty. Co więcej, fajnie pasują do lunchboxu. Nie rozwalą się.
OdpowiedzUsuńWyraziście cytrynowe...? Oj, to zdecydowanie coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastapic czyms olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej innym olejem.
Usuń