Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe

Składniki:

400g mąki pszennej
350g kefiru
120g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie wypieki, możecie dać 150-180g)
100ml oleju kokosowego
3 jajka
skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe)
60ml soku z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowe prosty przepis

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- jajka roztrzepać z cukrem i olejem
- dodać skórkę i sok z cytryny, a także kefir, składniki wymieszać (krótko mikserem lub ręczną trzepaczką)
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać do składników mokrych


Ciasto na kefirze

- wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem


Ciasto cytrynowe

7 komentarzy:

  1. Na takie puchate ciasto to ja się piszę. Chodzi za mną ciasto z wyraźnym smakiem cytrynowym. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota, lubię wilgotne ciasta babkowe z orzeźwiającym aromatem- polewa cytrynowa idealnie by się sprawdziła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że nie tylko mnie dopadła ochota na cytrynowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całość wygląda naprawdę dobrze! Uwielbiam takie ciasta! Idealnie smakują do kawy i herbaty. Co więcej, fajnie pasują do lunchboxu. Nie rozwalą się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyraziście cytrynowe...? Oj, to zdecydowanie coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zastapic czyms olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.