Ciasto półkruche z porzeczkami

Ciasto półkruche z porzeczkami to klasyczny placek, na który składają się dwie warstwy ciasta oraz nadzienie owocowe. Kwaskowatość czerwonych porzeczek dobrze współgra ze słodkim smakiem ciasta.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.

Ciasto z porzeczkami


Ciasto półkruche z porzeczkami

Składniki:

CIASTO
400g mąki pszennej
160g masła
150g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
400g czerwonych porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto z porzeczką

Wykonanie:

- masło i jajka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia
- dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz jajka
- wszystko posiekać, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich wylepić dno formy wysmarowanej

Placek z porzeczkami

tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, drugą rozwałkować na kawałku papieru wielkości dna formy, schłodzić
- ciasto w formie nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- porzeczki umyć, pozbawić gałązek, wymieszać z mąką ziemniaczaną
- na podpieczony spód wyłożyć nadzienie porzeczkowe, wyrównać

Placek z owocami

- schłodzony placek wyłożyć na wierzch nadzienia, papierem do pieczenia do góry, dopiero wtedy zdjąć papier
- ciasto docisnąć po bokach do formy, nakłuć widelcem
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut
- ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Ciasto z porzeczkami


3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)