Bułeczki ze śliwkami

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia.
Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk.

Drożdżówki z owocami


Bułeczki ze śliwkami

Składniki:

400g mąki pszennej
250ml mleka
120g cukru pudru
20g drożdży
1 łyżka ekstraktu z wanilii
30g masła
300g śliwek

cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wymieszać
- w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże, zalać je połową mleka, wymieszać z odrobiną mąki, żeby uzyskać w dołku mieszankę o konsystencji gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- do składników dodać resztę mleka oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione masło
- ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące)

Bułeczki ze śliwkami

- miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.)
- śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką
- każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek
- skleić boki, formując podłużną bułkę
- bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do zrumienienia
- przechowywać pod przykryciem

Bułki ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)