Bułeczki dyniowe z bakaliami

Bułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe.
Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej.
Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk.

Drożdżowe bułeczki dyniowe


Bułeczki dyniowe z bakaliami

Składniki:

350g mąki pszennej
200ml wody (lub mleka)
200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
70g cukru pudru
15g drożdży
30g masła
3 łyżki domowego cukru waniliowego
150g bakalii

cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu

Bułeczki z bakaliami z ciasta drożdżowego

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym
- w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże
- drożdże zalać 50ml wody, wymieszać z odrobiną mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- tak przygotowany rozczyn pozostawić do momentu, aż zacznie pracować i wyrośnie
- bakalie sparzyć gorącą wodą, posiekać na mniejsze kawałki
- masło roztopić, ostudzić
- do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać purée z dyni oraz wodę (pozostałe 150ml lub mniej, jeśli użyjecie rzadszego purée)
- wszystko wymieszać
- dodać posiekane bakalie oraz roztopione masło, wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od miski
- ciasto może być klejące, ale nie na tyle, żeby nie można z nim było pracować

Drożdżowe bułeczki z bakaliami

- wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części
- podsypując mąką, z każdego kawałka uformować długi rulon, a z niego utworzyć bułeczkę, przeplatając końce ciasta ze sobą (zdjęcie ze sposobem wykonania znajdziecie w przepisie na bułeczki drożdżowe z czekoladą)
- uformowane bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-60 minut)
- wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 25-30 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone bułeczki ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem

Drożdżowe bułeczki dyniowe

1 komentarz:

  1. Wow, wyglądają naprawdę przepysznie ... od razu zaczęło mi w brzuchu burczeć :P

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)