Ciasto smakuje jak każde inne czekoladowe, choć smak banana jest mocno wyczuwalny, więc jest to wypiek dla osób lubiących ciasta z dodatkiem tych owoców.
Przepis bez zmiany proporcji można powtórzyć w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
240g mąki pszennej
240g banana (2 sztuki)
100g gorzkiej czekolady
100g miodu
50g oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżka kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 gruszki
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć czekoladę, olej kokosowy i miód, składniki podgrzać w tzw. kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z parującą wodą) do momentu rozpuszczenia się czekolady
- mieszankę ostudzić
- banana rozgnieść widelcem na puree, dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać
- dodać jajka i domowy cukier waniliowy, wszystko ponownie wymieszać
- w drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia
- składniki suche przesiać do składników mokrych, krótko wymieszać
- tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przelać do formy
- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a je na mniejsze kawałki
- na wierzchu ciasta w odstępach od siebie poukładać kawałki gruszki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Moje smaki! Chętnie bym się skusiła na te ciacho :)
OdpowiedzUsuńNa jak dużą formę jest to ciasto? W przepisie brak informacji.
OdpowiedzUsuńAleż jest podana informacja o wielkości formy nad pierwszym zdjęciem - tortownica o średnicy 21cm.
Usuń