Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym to połączenie klasycznego ciasta czekoladowego typu brownie z pysznym masłem fistaszkowym. Jeśli wykorzystacie masło z dodatkiem orzechów, to dodatkowo wzbogacicie ciasto o element crunchy (czyli chrupiący).
Ciasto można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce, oczywiście w obu przypadkach pod przykryciem. 
Brownie z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 20x30cm.

Brownies z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
150g masła
150g cukru pudru
3 jajka
100g mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
180g masła orzechowego

Pyszne brownie z masłem orzechowym

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć masło, cukier i czekoladę
- składniki umieścić nad parą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), podgrzewać do ich rozpuszczenia się
- gorącą mieszankę zdjąć na blat, ostudzić
- do ostudzonej mieszanki wbić jajka, roztrzepać ręczną trzepaczką lub widelcem
- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać

Brownie orzechowe

- w osobnej misce wymieszać mąkę i kakao
- składniki suche przesiać do składników mokrych, dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu porozkładać nieregularne kleksy z masła orzechowego
- wykałaczką zanurzoną w cieście, wymieszać masę czekoladową z masłem orzechowym, tworząc na wierzchu esy floresy

brownie z masłem fistaszkowym

- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie
- stan upieczenia brownie sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu może być oklejony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem
- upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty

Brownie z masłem orzechowym

2 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)