Muffiny kokosowe z jagodami (bez tłuszczu)

Muffiny kokosowe z jagodami to małe słodkie babeczki wypełnione fioletowymi owocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu (innego niż ten w śmietanie). Urozmaiceniem, zarówno w smaku, jak i w strukturze babeczek, są wiórki kokosowe.
Z poniższego przepisu można przyrządzić 10 sztuk.

Muffiny ze śmietaną


Muffiny kokosowe z jagodami

Składniki:

160g mąki pszennej
180g śmietany 18%
100g domowego cukru waniliowego
60g wiórków kokosowych
2 jajka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
150g jagód


Muffiny z kwaśną śmietaną

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy i śmietanę, składniki wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczka)
- jagody umyć, osuszyć
- w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia

Muffiny z jagodami bez tłuszczu

- składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać
- do gotowej masy wsypać jagody, ponownie wymieszać
- w formie na muffiny umieścić papilotki

Muffiny z kokosem i jagodami

- do papilotek nałożyć masę do około 2/3 ich wysokości
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka i zrumienienia
- upieczone muffiny ostudzić, przechowywać pod przykryciem

Muffiny kokosowe z jagodami

4 komentarze:

  1. Dużo tych jagód w środku :-) mniam 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest owoc w babeczce! Połączenie kokosa z jagodami wydaje się być mega smaczne- muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega słodko wyglądają te muffinki! Bomba po prostu, jutro robię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze są te jagodowe piegi :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)