Pączki pieczone

Pączki pieczone to wersja dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie lubią tych tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu. Nie jest to przepis na pączki dietetyczne, gdyż ich skład niewiele odbiega od składu klasycznych pączków. Na pewno mają one nieco mniej kalorii, gdyż nie nasiąkają tłuszczem jak te smażone.
Pączki pieczone wykonuje się tak jak zwykłe pączki, z tym że faza obróbki cieplnej odbywa się nie podczas smażenia, a w piekarniku, podczas pieczenia.
Można je nadziać przed pieczeniem, tak jak ja to zrobiłam, należy jednak uważać, żeby nadzienie było dobrze sklejone, nie było za rzadkie i nie wyciekło podczas pieczenia. Jeśli chcemy nadziewać pączki już upieczone, powinno się to zrobić, gdy są jeszcze ciepłe, używając do tego rękawa cukierniczego i specjalnej tylki do nadziewania.
Pączki z piekarnika smakują naprawdę bardzo podobnie do tych smażonych, zwłaszcza, jeśli są przyozdobione warstwą lukru. Z racji, że są dość słodkie, warto dla równowagi smaku wykorzystać mniej słodkie nadzienie, np. konfiturę czy dżem o obniżonej zawartości cukru.
Z poniższego przepisu można przygotować 6 sztuk.

Pączki z piekarnika - najlepszy przepis

Pączki pieczone

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
120ml mleka lub wody
55g drobnego cukru
50g masła
15g drożdży
2 żółtka
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
ok. 100-150g dowolnego nadzienia (konfitura, dżem, powidła, marmolada lub inne)
białko do posmarowania pączków przed pieczeniem

LUKIER
80g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Jak zrobić pączki pieczone?

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski
- drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru (około 5g) i  60ml lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, resztę mleka, ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać
- wyrobić ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i ostudzone masło
- ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, żeby było elastyczne i odchodziło od dłoni
- jeśli jest lekko klejące, nie należy dodawać mąki
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godz.)

Pączki pieczone z nadzieniem

- wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, podzielić na 6 części
- jeśli ciasto się klei, należy je lekko podsypać mąką
- każdą z części rozciągnąć w dłoniach na placek, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zakleić brzegi i w dłoniach uformować kulkę
- uformowane pączki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- pączki przykryć ściereczką, pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni
- wyrośnięte pączki posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do lekkiego przyrumienienia
- upieczone pączki lekko ostudzić, jeszcze ciepłe polukrować
- przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą
- gotowym lukrem udekorować wierzch pączków, pozostawić do zastygnięcia lukru
- przechowywać pod przykryciem

Pączki pieczone

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam pieczonych pączków, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone? Wyglądają jak smażone! Muszę koniecznie spróbować.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. a dla mnie wyglądają bardziej jak bułeczki :) jednak pączek to ma być pączek smażony i już :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też wolę te smażone, ale i takim bym się nie oparł :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie, choć też wolę smażone ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowany przepis w ten weekend. Bardzo dobre pączki, przypominają bardziej bułeczki drożdżowe :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pączki smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)