Piernik bananowy

Piernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników.
Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce i pozostawić je, aby dojrzały.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm.

Piernik z banana



Piernik bananowy

Składniki:

400g mąki pszennej
400g bananów bez skórki (4 sztuki)
150g miodu
100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy)
100g masła
2 jajka
120ml zimnej wody
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Piernikowy chlebek bananowy

Wykonanie:

- cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, zalać 60ml wody, podgrzać do momentu aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor
- podczas całego procesu nie należy mieszać cukru, można jedynie potrząsać za rączkę rondla
- gdy cukier lekko zbrązowieje (należy uważać, żeby nie spalił się, bo karmel będzie gorzki), ostrożnie wlać pozostałe 60ml wody (mieszanka może pryskać!)
- karmel po dodaniu wody stwardnieje, należy ponownie go podgrzać aż przyjmie płynną konsystencję
- gotowy karmel zdjąć na blat, przelać do innego naczynia (w gorącym rondelku będzie się nadal karmelizował), pozostawić do ostygnięcia

Piernik z bananem

- gdy karmel częściowo ostygnie, do rondelka przełożyć miód, masło oraz karmel, wszystko podgrzać do momentu uzyskania jednolitej mieszanki
- mieszankę zdjąć na blat, całkowicie ostudzić (ma być jednak cały czas płynna)
- banany rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajka, wymieszać
- do bananów dodać ostudzoną mieszankę, wymieszać
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wszystko dokładnie wymieszać
- formę wysmarować masłem, oprószyć mąką
- ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni
- piec 60-70 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy
- kroić po ostygnięciu, przechowywać w chłodnym miejscu
- wierzch można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową

Szybki piernik

3 komentarze:

  1. Ale fajny piernik! Jak chlebek. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ta propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)