Jagodzianki

Jagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki.
Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami, w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu.
Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;)
Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk.

Bułki z jagodami


Jagodzianki

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
300g mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 żółtko
10g drożdży świeżych
30g masła
szczypta soli

NADZIENIE
200g jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki domowego cukru waniliowego

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody

białko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

Drożdżówki z jagodami

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć do naczynia, dodać 1/2 łyżki cukru, pozostawić na chwilę do rozpuszczenia się drożdży, wymieszać
- dodać 1/4 szklanki lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, wszystko wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, domowy cukier waniliowy, resztę mleka, wyrośnięty rozczyn oraz roztrzepane żółtko, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- dodać roztopione masło, wyrabiać przez co najmniej kilka minut (mikserem krócej), aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może się nieco kleić)
- ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości

Najlepsze jagodzianki

- przygotować nadzienie: jagody oczyścić, wysuszyć, tuż przed nadziewaniem (kiedy ciasto już wyrośnie) wymieszać z mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części
- każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek
- na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga

Jak uformować nadziewane bułki

Jak zrobić nadziewane drożdżówki

- każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę
- bułeczki ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni
- białko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować wyrośnięte bułeczki
- jagodzianki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 20 minut lub do zrumienienia
- bułeczki podczas pieczenia mogą miejscami wypuścić trochę soku, dlatego po upieczeniu należy zostawić je na papierze do ostygnięcia
- upieczone jagodzianki ostudzić
- cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z 1-2 łyżkami gorącej wody, tworząc dość rzadki lukier
- gotowym lukrem posmarować ostudzone jagodzianki, pozostawić je do zastygnięcia lukru
- jagodzianki przechowywać pod przykryciem

Najlepszy przepis na jagodzianki

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co z jagodami :) a bułeczki najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie!
    Takie są najlepsze - wypchane owocami do granic możliwości :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)