Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe to pyszne kruche krążki, powstałe z połączenia tradycyjnych składników ciasta kruchego, proszku budyniowego oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka dzięki dodatkowi budyniu, maja nie tylko delikatnie wyczuwalny budyniowy posmak, ale też sypką i delikatną strukturę. Duża ilość wiórków kokosowych w przepisie sprawia, że ciasteczka są zdecydowanie kokosowe, a smak kokosa wyróżnia się na tle innych.
Z podanej porcji przygotujecie około 35 ciasteczek.

Ciasteczka z proszkiem budyniowym


Kokosowe ciasteczka budyniowe

Składniki:

120g mąki pszennej
120g masła
80g cukru pudru
80g wiórków kokosowych
2 budynie w proszku o smaku waniliowym lub śmietankowym (każdy po 40g)
2 żółtka
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego do obtoczenia ciasteczek

Kokosowo-budyniowe ciasteczka

Wykonanie:

- masło i żółtka powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe i masło pokrojone na mniejsze kawałki, wszystko posiekać razem
- dodać rozbełtane żółtka i ekstrakt z wanilii, wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić
- ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki, formować z nich kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego

Kruche ciasteczka kokosowe

- na talerzyku wymieszać cukier puder i domowy cukier waniliowy
- każdą kuleczkę obtoczyć w mieszance cukrowej, ułożyć w niewielkich odstępach na talerzu, schłodzić przez 30 minut
- schłodzone ciasteczka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 15 minut
- po tym czasie można przełamać jedno ciasteczko i sprawdzić, czy jest upieczone

Ciasteczka kokosowo-budyniowe

- ciasteczka podczas pieczenia lekko się rozpłaszczą i delikatnie popękają, na gorąco będą bardzo kruche, więc tuż po wyjęciu z piekarnika nie należy ich przekładać, tylko pozostawić do przestygnięcia
- ostudzone przechowywać ładnie poukładane (wrzucone "byle jak" pokruszą się) w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej

Kruche ciasteczka budyniowe

34 komentarze:

  1. Cudnie wyglądają takie popękane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie one są ładne. Delikatne, puszyste i.. jeśli pachną kokosem to są już moje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wyprobowania, ale już wiem, że dzieci (i mąz) będa zachwycone

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj robię budyniowe w formie "wykrawanej", ale te są bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię domowe ciasteczka, ale przyznam, że takim przepisem się jeszcze nie spotkałam. Bardzo fajne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciasteczka, takie urokliwe :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pysznie wyglądają, bardzo chrupiąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez chetnie spriboje , zapowiada sie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lekkie i delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Proste i szybkie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy zamiast malutkich ciasteczek mozna upiec jeden wiekszy placek cos jak spod pod tort czy bedzie kruche czy stwardneje


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że ciasto na ciasteczka jest zbyt delikatne, aby upiec z niego jeden duży blat.

      Usuń
  11. 2/3 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia czy płaskiej?

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak z ich świeżością
    w sensie ile dni na przód można zrobić przed zaplanowanym podaniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka można przechowywać jak większość ciastek kruchych przez co najmniej kilka dni (do tygodnia maksymalnie), choć wiele zależy od warunków przechowywania.

      Usuń
  13. i jeszcze jedno nie trzeba tych kuleczek spłaszczać pod wpływem temp się tak dzieje, bo ja im trochę pomogłam ale widzę posypka momentalnie znikła w piekarniku. ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie zalecam spłaszczania, gdyż kulki pod wpływem temperatury delikatnie same się spłaszczają. Aby posypka cukrowa się zachowała, polecam schłodzić ciasteczka przed pieczeniem oraz piec je w odpowiednio wysokiej temperaturze.

      Usuń
    2. Dziękuję za wszystkie rady,
      ciasteczka są fenomenalne i faktycznie po tygodniu równie smaczne.

      Usuń
  14. Witam! Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki np.kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, gdyż nie robiłam tych ciasteczek z inną mąką.

      Usuń
  15. Witam,ja zrobiłam z mąki kokosowej i nie wiem czy to dlatego,ale moje ciasteczka się nie rozpłynęły�� ale smakowo świetne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, czy rodzaj mąki miał wpływ na to, że ciasteczka się nie rozpłynęły podczas pieczenia. Cieszę się, że smakowo się udały.

      Usuń
    2. Z pewnością zrobię jeszcze raz ze zwykłą mąka,i też zamiast ekstraktu waniliowego dodam arakowy

      Usuń
    3. Mąka kokosowa inaczej chłonie wodę stąd pewnie problemy bo kiedyś sama sparzyłam się robiąc z kokosowej pancakes. Też wyszly plaskate ;)

      Usuń
  16. bardzo ładnie wygląda koniecznie strubuję

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)